Kernevelfærden under pres

Rasmus Prehn

Kernevelfærden under pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I folketingsvalgkampen kiggede Socialdemokratiet vælgerne dybt i øjnene og sagde åbent og ærligt, at der ikke var råd til både regeringens planlagte skattelettelser og til den nødvendige og tilstrækkelige kernevelfærd. Vi kunne have valgt at love både skattelettelser og velfærd. Men det havde været vælgerbedrag ved højlys dag.

Ikke desto mindre valgte regeringen netop denne skrupelløse strategi. De lovede langt mere, end de kunne holde.

Nu kommer tømmermændene. Fremtidens velfærd står på smalkost, som dagbladet Børsen skrev den 21. maj. Hele 72 procent af landets kommuner har genåbnet deres budgetter for 2008, og de skærer lige nu dybt i velfærden i angst for de straffeaktioner over for kommunerne, som regeringen har vedtaget sammen med DF.

Det ser heller ikke bedre ud med de forhandlinger, Kommunernes Landsforening fører med finansministeren. Også her har regeringen snydt på vægten og lovet nye penge, mens virkeligheden byder på ubehagelige besparelser.

Den fik ellers ikke for lidt, da statsministeren kort før udskrivelsen af folketingsvalget præsenterede regeringens udspil til kvalitetsreform.

"Tiden er inde til, at vi giver vores skoler, daginstitutioner, plejehjem og sygehuse et betydeligt kvalitetsløft", skrev Fogh på sin blog i august 2007. Regeringen påstod, at der ville blive tale om et "mega løft" af den offentlige velfærd, der ville sætte dagsordenen for det 21. århundrede.

Men efter folketingsvalget har menuen stået på økonomisk smalkost. Og det er tydeligt, at regeringen stærkt hjulpet af DF er godt i gang med at afskaffe det kommunale selvstyre og fortsætte en udvikling, hvor investeringer i velfærden nedprioriteres og udsættes for systematiske svigt.

Med sine egne økonomiske dispositioner har regeringen været med til at skabe det pres på økonomien, som vi nu oplever, ved uansvarligt at prioritere store skattelettelser frem for målrettede investeringer i udbygningen af vores fælles velfærd.

I de kommende 10 år vil regeringen give skattelettelser for et godt stykke over 100 mia. kr. Det er ikke så lidt, når man samtidig husker på, at balladen over kommunernes budgetlægning i efteråret var en strid om omtrent 10 mia. kr. i samme periode.

Endvidere har regeringen fremlagt en 2015-plan, der er underfinansieret med omtrent 14 mia. kr.

Det er ganske klart for enhver almindelig borger, at velfærden er under hårdt pres. Tænk på de uhumske skoletoiletter, der stadig ikke er blevet renoveret. Eller tænk på landets hospitaler, hvor der stadig ligger patienter på gangene, selvom regeringen lovede det modsatte før valget.

Tallene taler deres eget tydelige sprog. I de syv år, VK har været ved magten, har der været en historisk lav vækst i de offentlige serviceudgifter.

Også investeringerne i fremtiden halter bagefter. I 2009 vil regeringen have skåret mellem én og to mia. kr. ned på investeringerne på trods af løftet om at give 50 mia. kr. til investeringer i velfærd. 

Den såkaldte kvalitetsfond er et fup-nummer, der får selv Låsby-Svendsen til at ligne en uskyldig revisorelev.

Investeringerne i folkeskoleområdet er under VK-regeringen faldet med 1,2 mia. kr. - på samme tid er der kommet 52.000 flere børn i 7-15 års alderen.

Ikke mærkeligt at toiletterne er uhumske. Investeringerne i jernbaneområdet er faldet med omtrent 100 mio. kr. i en periode, hvor der aldrig har været større behov for at investere. Ikke mærkeligt at togene ikke kommer til tiden.

Investeringerne på handicapområdet har siden 2004 nået et historisk bundniveau. I perioden 2001-2007 er de faldet med godt 300 mio. kr. Ikke mærkeligt at pressen jævnligt præsenterer os for historier om svigt.

Samtidig har regeringen nu proklameret over for kommunerne, at der ikke kan være tale om flere penge de kommende år. Kommunerne har sågar fået at vide, at de skal tilbagebetale den mia. kr., som statsministeren under valget lovede ikke at røre ved. Det, kommunerne fik lov at bruge ekstra i 2008 pga. valget, skal de betale tilbage i 2009.

Kort sagt, kernevelfærden er under pres. Der er udsigt til forringelser og besparelser. Den regering, der slog sig op på den såkaldte kontraktpolitik, slutter nu af, som den regering, der har begået historiens måske største vælgerbedrag.

rasmus prehn

MF (S), kommunalordfører, Peder Pårs Vej 10, Aalborg

Kernevelfærden under pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce