Jeg har ofte været for flink

Leif Olesen

Jeg har ofte været for flink

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Være nede, føle modgang - og på vej til ensomhed.

Det er der vel mange, der kan nikke genkendende til, men er det nu så slemt? Det siges, at igennem modgang, får man styrke og for nogen i den situation, er det godt at have et netværk.

"Flinkeskolen" har været min ballast, jeg har ofte været for flink - givet uden at håbe at modtage. Har på den baggrund lidt nederlag, men en stærk vilje har båret mig frem. Min fortid har lært mig at sige nej engang imellem.

Jeg syntes, at jeg ikke kunne være mig rigtig bekendt ved at sige nej, når folk bad mig om hjælp. Indimellem har jeg "sydet af raseri", men spage protester blev ikke hørt. Man bliver udnyttet, fordi man lader sig udnytte.

Fremover har jeg lært mig selv: "lær at sige nej på en måde, så ingen er i tvivl om, hvad jeg mener". "Man kan godt være alene uden at være ensom". Man kan også være ensom uden at være alene, hvis man ikke har en selvsikkerhed og det mentale overskud, der skal opbygge de gode sociale relationer.

Socialforksningsinstituttet viser, at de fleste ensomme er ældre, som også har været ensomme som unge. Hvis man er genert, vender sine problemer indad og ikke mener, at man har noget at give andre, vil man efterhånden isolere sig mere og mere fra sine omgivelser. Man må slippe selvmedlidenheden, det er nemlig endnu et nederlag, som skubber de ensomme endnu dybere ned i mørket.

Det kan være svært, at begå sig ude i samfundet, men der findes løsninger. Lyt til din krops umiddelbare signaler. Det får dig bedre til at tackle de situationer, du/man måtte komme i. Man skal sætte grænser, for det er der ingen andre, der gør.

Som årene er gået, føler jeg ikke, jeg har det store overskud til at kunne så meget mere. Men jeg har en erfaring, som jeg måske kan give videre til andre. At være frisk og rar er en god ting og menneskeligt, men det er ikke altid det, man kan bruge til noget.

Når man føler modgang, er det godt at komme af med de spændinger, som det nu giver. Motion er en god ting, men man skal også prøve at arbejde med sig selv. Det kan gøres på mange måder, det kan bl.a. være at skrive sine tanker ned, komme af med sine skuffelser/aggressioner.

Når man/jeg møder folk på kulturelle steder og på gaden, ser jeg kun skyggen. Det de giver udtryk for, tror jeg ikke så meget på mere. At vise høflighed/venlighed med omtanke over for andre mennesker er som at give mønter ud og at få sedler tilbage.

Filosofi og psykologi har hjulpet mig igennem de sidste år. Det har været redskaber, jeg har brugt flittigt, og derfor klarer jeg mig rimeligt i dag.

Det handler om at få bekræftigelse - uden en bekræftigelse dør du langsomt. Det hjælper dig op, og du får det bedre og føler dig mere fri.

En krise er en situation, hvor mange ikke længere kan håndtere sit liv på de måder, man hidtil har kunnet gøre. Man skal have evnen til at glemme sig selv, accept af/til virkeligheden. Prøv at gøre dagligdagen til "guld" til en balance mellem at nyde og yde. At have høje ambitioner, tåle modgang, møde og udholde modstand. Stole på instinkter, turde at eksperimentere.

Man skal tro på sine holdninger og være sine følelser bekendt. Tro på dagen i morgen og fremtiden, så bliver livet/tilværelsen lidt lysere. Det er os selv, der skal skride til handling og ikke vente på mirakler. Mirakler sker ved at overskride grænser og hårdt arbejde. Der er måske mere hjertevarme blandt folk, end vi regner med.

Men tro på mere åbenhed hos dig selv, så kommer der også mere åbenhed hos andre en dag.

leif olesen

Slørhatten 10 N, Odense SØ

Jeg har ofte været for flink

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce