Hvad er gode betingelser?

Clas N. Andersen

Hvad er gode betingelser?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gode erhvervsbetingelser er rammer, der støtter op om virksomhedernes internationale konkurrenceevne. I dag er det sådan, at virksomheder har konkurrenter i Svendborg såvel som i Singapore.

Gode erhvervsbetingelser skal medvirke til, at virksomhederne udvikler sig, så de matcher den globale udvikling.

Syddansk Universitet viste i juni i år, at det kun er 5-15 pct. af virksomhederne, der har oplevet forbedringer i erhvervsbetingelserne fra 2005 til 2008. Det er et problem, for virksomhederne er afhængige af at kunne sælge, udvikle, producere og distribuere deres produkter konkurrencedygtigt.

 

En virksomheds kompetenceniveau, dvs. virksomhedens organisation og medarbejderes egne evner til at udvikle nye produkter samt til at producere og markedsføre produkterne effektivt, er naturligvis helt afgørende i den internationale konkurrence. Men dette skal understøttes af gode erhvervsmæssige rammer, herunder lave omkostninger til det offentlige og effektiv offentlig sagsbehandling.

 God infrastruktur, både nationalt og lokalt, er vigtigt, for unødig transporttid er spild af ressourcer, og det skader konkurrencen. Samtidig kan det gøre rekruttering besværlig, fordi lange køtider afholder kommende medarbejdere fra at søge nye stillinger, hvis de ligger for langt fra hjemmet.

I dag har mange virksomheder gjort et stort arbejde for at optimere logistikken, så varerne hurtigere kan nå kunden, men de offentlige investeringer i infrastruktur følger ikke med, og det skal ændres.

 

Vi skal alle gøre, hvad vi kan for at sikre veluddannet arbejdskraft. På Fyn har over 30 pct. fortsat folkeskolen som højeste kompetencegivende uddannelse.

Det er et problem, når vi kan konstatere, at lande som Korea oplever stærkt stigende uddannelsesniveau, hvor den danske udvikling sammenlignet med nærmest er stagneret.

Indsatsen for at flere får en uddannelse, må starte i folkeskolen. Vi må mindske frafaldet på erhvervsskolerne. Og som virksomheder må vi blive endnu bedre til at vise de mange karrieremuligheder en erhvervsuddannelse giver.

 

Det vigtigste råstof i dansk erhvervsliv er dygtige og engagerede medarbejdere. Derfor skal vi sikre den nødvendige arbejdskraft, uanset om den er dansk eller udenlandsk. Det faldende antal erhvervsaktive gør det ekstra vigtigt, at vi gør Danmark attraktivt som arbejdsland for udlændinge, for det er det ikke i tilstrækkelig grad i dag. Det handler f.eks. om at tage godt imod udenlandske arbejdskraft, og om at lette de administrative barrierer i forhold til f.eks. cpr-nummer, opholds- og arbejdstilladelse etc.

 

Fleksibilitet er et væsentlig konkurrenceparameter for danske virksomheder, så man kan levere til tiden.

Mange virksomheder har gennemført lean-projekter, der har ført til store forbedringer i produktivitet og leveringsevne. Heldigvis breder lean-projekterne sig til offentlige institutioner, men øget fleksibilitet bør også brede sig til det offentlige. Hvad hjælper det eksempelvis, at virksomheden kan producere døgnet rundt, hvis eksempelvis børnehaven lukker kl. 16.30 og kommunen slår telefonsvareren til kl. 15?

 

Gode erhvervsbetingelser er god, hurtig daglig service til de lavest mulige omkostninger, f.eks. i forbindelse med bygnings-, brand-, miljø- og social sagsbehandling. Gode erhvervsbetingelser er også konkurrencedygtige priser til forsyning, så som vand eller affaldshåndtering.

Her er det ikke nok at sammenligne sin kommune med nabokommunen eller en kommune af tilsvarende størrelse. Virksomhederne er i global konkurrence, og det skal er erhvervsbetingelserne også være.

 

Gode erhvervsbetingelser har ikke mindst betydning, når virksomheder skal etablere sig.

Jeg glæder mig hver gang, en ny virksomhed etablerer sig her på Fyn, og især hvis den er udenlandsk. Det skal være let at etablere sig.

Men frem for alt er det vigtigt, at erhvervsbetingelserne hele tiden udvikler sig og bliver bedre i takt med omverdenens krav.

Det håber jeg, at alle vore politikere vil arbejde på efter sommerferien.

clas n. andersen

formand for DI Fyn

Hvad er gode betingelser?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce