Hurra for svinebonden

Torben Madsen

Hurra for svinebonden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhver, der har fulgt med i beretningen om de 550 svin på Faaborg-egnen, der for nylig måtte aflives på grund af misrøgt, må nødvendigvis føle harme over, at den slags kan ske. Og ske igen. Men midt i harmen er der efter min mening også grund til optimisme. For én gangs skyld møder vi nemlig et menneske i kød og blod, som påtager sig det fulde ansvar for sine handlinger.

Han kunne formentlig nemt - som det ofte er tilfældet - have fundet på 117 undskyldninger for det passerede. For eksempel, at det automatiske fodringsanlæg ikke virkede efter hensigten, eller at personalet svigtede, mens han selv var på ferie. Men i stedet for den slags krumspring udtalte han til avisen: "Jeg har været utrolig presset på det seneste. Og så er kæden røget af på det værst tænkelige tidspunkt. Jeg har det simpelthen elendigt med det".

Og han fortsætter: "Man kan ikke udsætte noget på mine ansatte. Det er mig - og kun mig - man kan klandre".

Det er klar tale, og det fortjener respekt.

Prøv blot at sammenligne med de udtalelser som eksempelvis Peter Brixtofte, Klaus Riskær Pedersen og Kurt Thorsen diskede op med, efter at de alle var fundet skyldige og idømt strenge fængselsstraffe for forhold, der ifølge retten var lige så evidente som svinebondens misrøgt.

Brixtofte blev som bekendt fundet skyldig i hele tre retsinstanser og idømt to års fængsel, og alligevel udtaler han: "Jeg har respekt for Højesteret, men jeg har ikke respekt for deres beslutning. Den er dybt useriøs. Jeg er dømt helt uretfærdigt. Det er statsmagten, som prøver at eliminere mig". Sådan.

Og hos Klaus Riskær Pedersen var der heller ingen anger at spore. Efter at have modtaget dommen på seks års fængsel lød hans første kommentar: "Det er chokerende, selvfølgelig. Jeg tror, det er første gang, at der er nogen, som ryger i fængsel for at stjæle sine egne penge. Men faktum er, at det er en regning til mig for de ting, jeg gjorde i Cybercity. Jeg sjuskede, men jeg angrer ikke spor. For hvis jeg ikke havde gjort det, havde Cybercity ikke overlevet".

Og hvad angår Kurt Thorsen, som heller ikke efterlod dommerne med nogen tvivl om sin skyld. Hans kommentar til den lange fængselsstraf var: "Jeg står fuldstændig uforstående over for, at retten kan dømme mig på dette grundlag og gøre Rasmus Trads til sandhedsvidne. Kun følelsen af magtesløshed står tilbage".

En undskyldning, som den Povl Aalund kom med, er derfor befriende. Og den viser med al tydelighed, at her er en mand, der vil gøre alt for, at den slags svigt ikke gentager sig der, hvor han har ansvaret.

Så derfor: Hurra for svinebonden - og god bedring til ham og hans familie!

Torben Madsen er psykoterapeut.

Hurra for svinebonden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce