Helt forfejlet SU-forslag


Helt forfejlet SU-forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skattekommissionens forslag om at begrænse SU’en til fire år vil være den største nedskæring på uddannelsesområdet nogensinde. Det siger næsten det hele. Alligevel er politikerne så opsat på ikke at stille ultimative krav, at de væver rundt i deres udmeldinger inden forhandlingerne. Kun SF og Radikale har klart meldt ud, at de ikke vil være med til skære på de studerende. Men de andre partier bør også hurtigst muligt lukke SU-debatten, som er helt galt afmarcheret.

Kommissionen påstår nemlig, at de studerende vil komme hurtigere igennem systemet, hvis den økonomiske pisk svinges hårdere. Internationale erfaringer fra Sverige og Finland peger dog på, at lånemodellen ikke får folk hurtigere igennem, og at staten ofte må eftergive gæld, fordi studerende ikke har råd til at afbetale den.

Sandheden er også, at vi danske studerende allerede har rigeligt med incitament til at afslutte vores uddannelser. Forslaget vil snarere afskrække studerende til ikke at tage en videregående uddannelse, hvilket også SU-rådets formand har påpeget.

Tanken er dermed stik imod regeringens målsætning om, at uddannelsesniveauet i Danmark fortsat skal højnes, og vil paradoksalt nok føre til mindre arbejdskraft trods kommissionens vision om det modsatte. Desuden skaber et lånefinansieret system en større social skæv-vridning, fordi studerende fra lavindkomstfamilier vil opleve større usikkerhed forbundet med at gældsætte sig. De nogenlunde lige muligheder, som danske studerende i dag har på uddannelsesområdet, skal vi værne om og ikke sætte til forhandling for at bidrage med sølle 750 millioner til det samlede provenu på syv milliarder.

Uddannelse i Danmark er som udgangspunkt gratis, men med de nye regler vil selv den hurtigste mønsterstuderende skulle betale minimum 63.000 kr. for at tage en kandidatuddannelse. Vælger man om undervejs, eller forlænger man studiet med blot et år med udlandsophold, reeksamener eller uventet graviditet - ja så skylder man 126.000 kr. Dertil skal lægges renter og de studielån, som mange studerende i forvejen må optage. Altså kan man allerede før sine studier se frem til en kæmpe gæld, det vil tage årevis at betale tilbage.

Kommissionens regne-drenge må have sovet i timen, da de fandt på SU-forslaget. Hvis Danmark skal stå distancen i krisetider, skal der i stedet investeres i uddannelse til alle. Dansk Industri skriger på flere højtuddannede, mere fleksibilitet i uddannelsessystemet og bedre muligheder for at lærer-, pædagog- og sygeplejestuderende kan læse videre.

Carsten Koch, formand for Skattekommissionen, mener, at de studerende vil tjene fedt på skattelettelserne senere i livet, men også her er der noget galt med regnestykket. For eksempel vil en tredjedel af alle lærerstuderende i København pt. ikke kunne gennemføre deres uddannelse, hvis forslaget træder i kraft. Og ingen mener vel, at folkeskolelærere tjener fedt? Når grænsen for topskatten samtidig hæves, vil mange mellemindkomstgrupper altså ikke nyde godt af skattelettelserne.

Vi betaler allerede for reformen og imødekommer fremtidens finanspolitiske udfordringer. Netop fordi vi tager en uddannelse og bidrager til statskassen og produktionen i vidensamfundet gennem et langt arbejdsliv.

SU-forslaget er på alle måder fuldstændig forfejlet.

marchen gjertsen

Syddanske Studerende (studenterorganisationen på SDU), Jægersborggade 29, 3.tv., København N.

Helt forfejlet SU-forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce