Har man hørt magen?

Ingeborg Moritz Hansen

Har man hørt magen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Under overskriften: "Eksperter giver sygehusreform kniven" kunne man i Fyens Stifts­tidende i sidste uge læse  en artikel, hvor to navngivne professorer ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU advarer politikerne mod at lukke sygehuse og samle specialer på nye supersygehuse, før alle konsekvenser er undersøgt.

Samtidig fremfører de en række udokumenterede påstande og personlige antagelser - man fristes næsten til at kategorisere dem som populistiske. Der argumenters med, at uløste problemer ikke er overvejet, og man risikerer at sætte en proces i gang, hvor mulige scenarier ikke er overvejet.

Har man hørt magen?

Ved samme universitet er professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen også ansat - en professor, der har været medlem af regeringens ekspertpanel - og gennem mange år dybt involveret og engageret i analyser af og national rådgivning om sundhedsvæsenets - såvel som sygehusvæsenets udvikling. Man kan derfor virkelig undres over "den tilsyneladende manglende dialog mellem fagfæller".

 

Ved at følge det forudgående arbejde både politisk, fagprofessionelt osv. er der gang på gang ved utallige vidtrækkende analyser og scenarier peget på nødvendigheden af kvalitetsløft af sundhedssektoren.

Ovenikøbet er der på borgertopmøder afholdt i alle regioner af borgere selv entydigt peget på, at den enkelte borger ønsker kvalitet frem for nærhed.

Som borger kan man være rigtig glad for, at den lægelige specialisering er i rivende udvikling - og på nogen områder helt på verdensplan.

Konsekvensen af denne udvikling er en stærkt stigende specialisering - og tiden, hvor "lægen vidste alt om det hele" er for længst forbi. En udvikling man også må genkende fra universitetsverdenen?

 

En konsekvens af udviklingen er nødvendigvis at samle ekspertisen - det er nemlig ikke kun et spørgsmål om den enkeltes ekspertise, hvor man ifølge professorerne kan køre vedkommende til et lokalt sygehus, men samspillet mellem mange eksperter og kyndige personer. Trygheden for borgerne må alt andet lige være at møde dygtige fagprofessionelle - i øvrigt også udtrykt på borgertopmøderne.

 

I dag er der mangel på sundhedspersonale på de 16 akutsygehuse i Region Syddanmark såvel som i hele landet. Derfor styrker det naturligvis den ønskede udvikling og kvalitet at samle fagprofessionelle i stedet for spredning af ekspertisen og lade problemerne med mangel på personale eskalere - alt sammen gennemanalyseret.

For længst er udviklingen med "at flytte akutsygehuset ud til borgerne" i særlige akutte tilfælde sat i gang i form af lægebiler. Når der ringes 112, kommer lægebilen, hvor der er behov herfor - eksempelvis hjertestop - behandling sættes i værk, hvorefter ambulancen kan bringe patienten til akutsygehuset.

Endnu et kvalitetsløft.

I Sverige har man gennemført en undersøgelse om responstid, hvor resultatet var ca. 15 minutter i gennemsnit i hele landet, men ventetiden på kvalificeret behandling var to timer efter ankomsten til sygehuset.

Budskabet er her: Når man ringer 112, handler det om hurtig og kvalificeret behandling.

Jo, borgerne i Region Syddanmark kan være ganske trygge - omdrejningspunktet er faglig kvalitet og udvikling.

Planen for fremtidens sygehusvæsen er besluttet - og er i fuld gang med at blive iværksat.

Ovenikøbet har regeringen bevilget midler til iværksættelsen og dermed anerkendt den af regionsrådet besluttede sygehusstruktur.

ingeborg moritz hansen

regionsrådsmedlem (), Odensevej 314, Kerteminde

Har man hørt magen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce