Grundlovdag: Verdens bedste demokrati


Grundlovdag: Verdens bedste demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Meho Selman, Søgårdsvej 8, Odense N - bosnisk krigsflygtning fra 90'erne, i dag aktiv deltager i det danske demokrati som regionsrådsmedlem (S

Billede
Synspunkt. 

I disse junidage vil det være præcist 25 år siden, jeg og min familie blev fordrevet fra vores hjem. Vores eneste skyld var vores "forkerte" navne, og derfor måtte vi åbenbart med de hvide armbind på deporteres til de berygtede serbiske kz-lejre.

Det lykkedes alligevel at overleve krigens rædsler, men man blev for alvor og for evigt mærket i livet: først som den "forkerte" i sit eget hjemland og derefter af den samme grund begyndte man for 25 år siden en lang og ukendt flygtningerejse - som heldigvis for mig selv og min familie sluttede i Danmark.

Der er så mange ting, man ikke kan vælge i sit liv: Man kan f.eks. ikke vælge at blive født i et ikke-demokratisk land - hvor man kan have præsidenten på livstid og hvor mest grundlæggende frihedsrettigheder bliver indskrænket i en temmelig høj grad.

Det var derfor, at mange østeuropæere oplevede Berlinmurs fald i starten af 90'erne som den endelige frigørelse og befrielse fra nogle ideologiske styrer, som igennem årtier havde undertrykt sin egen befolkning. Og netop da man med kommunismens fald håbede, at man gik lysere tider i møde, så gik det hele, imod alle forventninger, den anden vej. I stedet for at tjene sine egne borgere for at bl.a. øge velstand og bygge velfærd, begyndte det nye "folkestyre" dæmonisere og forfølge sin egen befolkning - eller visse dele af den samme (typisk mindretal).

Dette eksempel fra Balkan eller andre kedelige eksempler fra vores nære historie (Hitlers Tyskland) viser, at et folkestyre desværre kan være valgt på populistiske holdninger, som har til formål at ekskludere fra fællesskabet - og det kan endda gå så langt, at man sender sin egen befolkning til kz-lejre.

I Danmark og det danske demokrati er det heldigvis og gudskelov for det lige omvendt: her er det inklusion, der er nøgleordet frem for eksklusion. Vi taler om et ganske lille land, men som har et stort ønske, at alle er med og at man er en aktiv deltager i samfundet, som man er en del af. Ud fra mine egne erfaringer igennem alle disse mange år, jeg efterhånden har boet her, har jeg helt klart oplevet det overordnede inklusionsønske fra det store flertal. Også de steder, hvor man på forhånd ved, hvilken beslutning bliver truffet - typisk på en arbejdsplads. Men også her vil man fra beslutningstagere eller fra det store flertal opleve ønsket om at blive hørt.

En stærk debat/samtalekultur (i det politiske arbejde, i fritids/foreningsliv, på arbejdspladsen osv.) og hensyn til mindretallet er noget af det bedste i det danske demokrati og noget, som gør det ret unikt. Og det er også noget, mindretallet skal være godt tilfredse med. Fordi med en høj grad med- og selvbestemmelse blandt borgerne, med muligheden for at deltage i fællesskabet og i den demokratiske beslutningsproces, forsikrer både mindretallet og det store flertal - at demokrati ikke bliver forvandlet til flertals diktatur. De steder hvor beslutningerne på forhånd er til at regne ud, kan man - hvis man kommer udefra - stille diverse spørgsmål, som f.eks. hvilken praktisk betydning samtalen kan have, når noget er forudbestemt. Nogle vil også kalde det for legitimering af beslutningerne.

Man kan sagtens tænke fra den vinkel, men denne tankegang kan måske forklare, hvorfor integrationsproces herhjemme nogle gange kan tage lidt længere tid. Fordi folk udefra simpelthen ikke forstår formålet med den danske debat/samtale kultur. Jeg tror ikke, at der gemmes nogen ond vilje bag denne forundre (i hvert fald ikke hos en ret stor del af mennesker med en anden etnisk baggrund). Der er mere tale om grundlæggende uvidenhed om, hvordan tingene hænger sammen her i Danmark. Det er noget, man sagtens kan lære, men det kræver, at man engagerer sig i det samfund man lever i.

Jeg er personligt glad for det hensyn, der udvises over for mindretallet, for formålet med det er, at alle samfundets/fællesskabets borgere er inkluderet. Og så længe alle engagerer sig eller/og bliver inkluderet, så er der dermed en vis høj sandsynlighed for, at Danmark forbliver verdens bedste demokrati til gavn for sine egne borgere.

Grundlovdag: Verdens bedste demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce