Fynsk industri. Robotter og faglærte går hånd i hånd


Fynsk industri. Robotter og faglærte går hånd i hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars H. Hansen, formand i Metal Odense og Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal
Billede
Synspunkt. 

Ny teknologi er i høj kurs på fynske virksomheder. Antallet af robotter i den danske industriproduktion er støt stigende, og det er værd at glæde sig over.

Faktisk er vi med helt fremme i verdenseliten på robotfronten, hvor der lige nu er 211 produktionsrobotter pr. 10.000 ansatte i industrien. Det svarer til en sjetteplads på verdensplan - primært overgået af de store bilproducerende lande i øst.

Trækker man bilfremstilling ud af regnskabet, så kravler Danmark op på en international fjerdeplads og en flot førsteplads i Europa.

Ofte hører vi bekymrede røster i den offentlige debat, der frygter, at ny teknologi og robotter vil overtage en stor del af produktionsarbejdspladserne.

Men tager vi et par skridt længere op ad stigen og kigger ned på teknologiens indtog på de danske produktionsvirksomheder, vil implementeringen af blandt andet robotter åbne muligheder for at skabe langt flere arbejdspladser, end der forsvinder.

Det har historien i øvrigt allerede bevist mange gange. En af de bedste eksempler er Edisons glødepære, der sendte mange tællelysproducenter til tælling. Til gengæld banede det teknologiske fremskridt vejen for en verdensomspændende industriel revolution.

Tænker vi os om, så kan nye teknologiske fremskridt ifølge en ny rapport fra McKinsey faktisk skabe 25.000 flere arbejdspladser i 2030, end der vil være forsvundet. Opgaven for samfundet bliver at skaffe en arbejdsstyrke med tilstrækkelige kompetencer til at betjene den nye teknologi og udnytte potentialet, som et samarbejde mellem menneske og maskine kan give.

I dag har vi knap 6000 industrirobotter i Danmark i de danske produktionsvirksomheder. Det tal, har vi i Metal et mål om, skal op på 10.000 inden 2020. For vi ser netop, at det er virksomheder, der benytter sig af ny teknologi, der trækker produktion hjem fra udlandet, øger antallet af ordrer og ikke mindst ansætter flere medarbejdere.

Den udvikling skal vi gøde og styrke. Det skal ske igennem uddannelse. Både af den eksisterende arbejdsstyrke, der skal på efter- og videreuddannelse, via et løft fra ufaglært til faglært og ikke mindst ved et markant boost af erhvervsuddannelserne.

Danmark har aldrig været og er heldigvis stadig ikke bange for teknologiske kvantespring. Det er blandt andet det, der gør os så konkurrencedygtige ude i verden. Så selvom vi ikke er større end tobak for en skilling på verdenskortet, så har vi evner til at omfavne maskinerne i en grad, så vi kan producere højkvalitetsprodukter til fornuftige priser, der er efterspurgt over hele kloden.

Ikke mindst i Fyns stærke industri.

 

Fynsk industri. Robotter og faglærte går hånd i hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce