Forberedende Grunduddannelse. Brug for en stålsat håndværkerhånd


Forberedende Grunduddannelse. Brug for en stålsat håndværkerhånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Hansen, Holevvej 15, Marslev - formand Dansk Metal Odense, bestyrelsesformand, Syddansk Erhvervsskole, bestyrelsesmedlem Østfyns Produktionss

Lars Hansen
Synspunkt. 

Regeringens forslag til ny Forberedende Grunduddannelse har intet at gøre i kommunerne

 

I over et år arbejdede regeringens udpegede specialister med at analysere godt og skidt i det usammenhængende kludetæppe af opsamlende uddannelser, som kommuner og skiftende regeringer de sidste par årtier har stablet på benene, for at nå målet om 95 procent af alle unge i gennemført ungdomsuddannelse 25 år efter endt folkeskole. 

Det er såmænd gået meget godt. 

Undervisningsministeriet oplyser, at 92 procent i dag gennemfører en ungdomsuddannelse 25 år efter folkeskolen. Mange to, fordi de vælger en erhvervsuddannelse efter studenterhuen. 

Selvom der altså næsten er opfyldelse på 95 procent af målsætningen, er det selvfølgelig o.k., at regeringen nu sætter nye højere mål. 

Regeringen og virksomhederne kalder på kompetent faglig arbejdskraft og det helst hurtigst muligt. Den gamle målsætning skal derfor afløses af en ny og hurtigere igennem målsætning. Den har specialisterne foreslået som 10 procent i ufaglært arbejde og 90 procent med en gennemført ungdomsuddannelse kun otte år efter folkeskolen. 

Midlet til at nå det nye mål, foreslår ekspertudvalget, er samling af seks nuværende forberedende uddannelser i en ny toårig Forberedende Grunduddannelse med tre spor. 

Hvis det bliver gjort ordentligt, hilser jeg som formand for Syddansk Erhvervsskole og formand Dansk Metal Odense det nye uddannelsesinitiativ velkommen. Den Forberedende Grunduddannelse har endog et stort potentiale i, at mange flere unge tager en fremtidssikret håndværkeruddannelse frem for en mere end usikker fremtid som akademiker. 

Med den Forberedende Grunduddannelse kunne en del af de søgende og usikre unge guides over i et realistisk og fremtidssikret uddannelsesvalg. Det har mange unge brug for. Og de har brug for det på lige fod med de kammerater, der pr. autopilot vælger en almen gymnasieuddannelse uden at ane, hvad de vil med den, og som derfor ofte har brug for et eller to efterfølgende år til en yderligere tænkepause, for måske så endelig for en del af dem at starte på en erhvervsuddannelse. 

Regeringen har nøglen til en ny ligeværdig uddannelsesdør, som kan lukke mange flere unge ind på de erhvervskompetencegivende uddannelser. Med udspillet "Tro på dig selv - det gør vi" bruger regeringen desværre nøglen til at låse døren for disse unge, frem for at låse den op for dem. 

Det er helt forkert, når regeringen med dens udspil vil lade det være op til kommunerne at finansiere og dermed op- eller nedprioritere indsatsen for praktisk uddannelsesusikre unge, mens det er en selvfølge, at det er staten, der betaler, når de bogligt stærke, men lige så usikre unge går i deres Forberedende Grunduddannelse, kaldet det almene gymnasium. 

Nu håber jeg, at en samlet opposition kender sin besøgelsestid og forlanger lige finansierings- og strukturvilkår for alle uddannelsesusikre unge, uanset boglig eller praktisk orientering.

Den Forberedende Grunduddannelse skal være statsfinansieret og organiseret i selvstændige selvejende institutioner med en ansvarlig bestyrelse, repræsenterende kommuner og arbejdsmarkedets parter, men også erhvervsskolerne, som primære interessenter. 

Kommunal finansiering - nej, men kommunal medfinansiering - måske og i givet fald så i form af et abonnement afhængig af, om den enkelte unge, efter 9 eller 10 års skolegang, har opnået adgangskravet til en erhvervsskole. 

Kommunalt ansvar og finansiering af den Forberedende Grunduddannelse vil efterlade enorme kommunale prioriteringsforskelle. Det kan Danmark ikke være tjent med. Det har Danmark ikke råd til, og det er slet ikke anstændigt overfor de unge. 

Regeringen kan og vil åbenbart ikke selv. Nu må oppositionspartierne så give regeringen en stålfast håndværkerhånd, så den Forberedende Grunduddannelse for praktiske unge bliver et ligeværdigt tilbud på linje med den Forberedende Grunduddannelse, kaldet alment gymnasium for teoretiske unge.

 

 

 

 

 

 

Forberedende Grunduddannelse. Brug for en stålsat håndværkerhånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce