Ferie og det daglige brød

Erling Wolff

Ferie og det daglige brød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Hvad skal du lave i sommerferien?" Der er tradition for, at ugeblade og aviser stiller spørgsmålet til sagesløse mennesker på gaden eller ved en opringning til kendte mennesker.

Svarene er så forskellige som årstidens blomsterflor. Der er mange, der agter sig til Mallorca, Kreta, Tyrkiet, Frankrig og Italien, og så er der de eksotiske - og økonomisk mere krævende - rejsemål som Vietnam, Kina, Bali og andre fjernt liggende destinationer.

 

Selv om Danmarks økonomi er knapt så blomstrende som for bare et år siden, er der råd til spændende ferier, i hvert fald for mange af de rejselystne.

Desværre er priserne på f.eks. mad og benzin hoppet i vejret med foruroligende hast, og for folk med ondt i økonomien, er det blevet endnu sværere at få budgettet til at punge ud med midler til en ferierejse.

For tiden oplever vi, at visse faggrupper kæmper for at få væsentligt mere i løn, mens et stort antal folkepensionister ikke alene må skrue ned for indkøbsvanerne, når det drejer sig om mad på bordet, men også endeligt må opgive at spare sammen til blot en beskeden ferie.

 

Mens sygeplejersker og pædagoger i lang tid har været i hård strid med deres arbejdsgivere, er der stort set ingen, der viser vilje til at varetage de fattigste pensionisters vilkår.

Selv om pensionisterne udgør en meget væsentlig andel af befolkningen, er det tilsyneladende ganske få politikere, der melder ud, at ældre uden anden indtægt end folkepensionen, skal tilgodeses på en mere mærkbar måde end hidtil.

Folkepensionen reguleres efter lov om satsregulering, og det er med to års forsinkelse, at pensionen reguleres på baggrund af den gennemsnitlige lønstigningsprocent, og skellet mellem dårligt stillede pensionister og øvrige befolkningsgupper bliver dermed større år efter år.

Ganske vist er der den årlige ældrecheck til økonomisk svage ældre, men det er blot et plaster på såret, og for ikke så få har det oven i købet betydet, at deres boligydelse er blevet nedsat.

For pensionister er der næppe noget udbytte at hente ved at strejke, og da mange af de pågældende er vokset op i nøjsomhed, er der ikke tradition for at brokke sig højrøstet over hverdagens økonomiske smalhals.

 

Selv om det er værd at have blik for gratis glæder som fuglesangen, træernes grønne løv og læsningen af en spændende bog, kan det nok være svært ikke at ømme sig over de hastigt stigende priser på nødvendige daglige fornødenheder.

Det er en velkendt sag, at priserne forhøjes i takt med lønstigninger, og det er indlysende, at en folkepension yderligere udhules, når priserne stiger voldsomt, mens satsreguleringen af pensionen halter slemt bagefter.

Spørgsmålet er, om politikerne vedblivende kan negligere den stigende økonomiske ulighed.

Når konflikterne på arbejdsmarkedet er overstået, med alt hvad det har medført af besvær for store grupper af befolkningen, er der forhåbentlig politikere, som har hjerte og sind til at tage de dårligst stillede pensionisters vilkår op til et længe tiltrængt eftersyn.

Mange ældre med en svag økonomi drømmer næppe om eksotiske rejsemål. Langt mindre kan gøre det, f.eks. en beskeden bustur til Harzen, men først skal der være råd til det daglige brød.

Mange ældre venter stadigvæk - stilfærdigt - på bare en lidt bedre tilværelse.

erling wolff

Spangsvej 126 C, Villestofte, Odense NV

Ferie og det daglige brød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce