Fællesskaber. En ny odenseansk generationspagt


Fællesskaber. En ny odenseansk generationspagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peter Rahbæk Juel - borgmester, Socialdemokratiet, Odense Kommune
Portræt af Peter Rahbæk Juel
Synspunkt. 

Syge børn, stress eller blot et nyt krævende job med længere transporttid. De fleste børnefamilier har sikkert oplevet, hvordan små og store udfordringer kan tippe balancen i familielivet, så det bliver svært at få enderne til at nå sammen.    

Hvis man som voksen oven i købet er - eller føler sig -  alene med de daglige udfordringer, kan det være svært at bevare overskuddet og overblikket.  

Hvor pressede familier tidligere fandt det naturligt at bede bedsteforældre, søskende eller tanter om hjælp, har nutidens høje mobilitet og tempo svækket kontakten mellem generationerne, ligesom mange familier rent fysisk bor langt fra hinanden. 

I den situation er der behov for, at nye fællesskaber bliver skabt, så alle kan få den hjælpende hånd eller den støttende skulder, de har brug for. 

For nylig besøgte jeg foreningen Home-Start, hvor frivillige hjælper pressede børnefamilier med alt fra gode råd over rengøring til lektiehjælp. Det var et inspirerende besøg, fordi foreningens arbejde viser, hvor stort et potentiale der er i at skabe nye fællesskaber på tværs af generationerne. 

Det potentiale ser jeg gerne udfoldet i langt højere grad og også i mange andre sammenhænge, så vi på tværs af sociale skel, alder og køn bliver bedre til at mødes og til at hjælpe hinanden.  

Behovet er utvivlsomt til stede i en tid, hvor de traditionelle familiemønstre for mange er brudt op, og hvor vi oplever stadigt stigende problemer med ensomhed, depression og stress. 

Behovet er tydeligt til stede, men det glædelige budskab er, at det er potentialet også. 

Store generationer af ældre danskere forlader nemlig i disse år arbejdsmarkedet, og de næste 10 år bliver der knap 5800 flere odenseanere over 65 år.

Mens den demografiske udvikling medfører velbeskrevne økonomiske udfordringer for samfundet, så betyder den også, at vi får en stadig voksende gruppe af raske, aktive og engagerede seniorer.  

Allerede i dag viser forskningen, at netop seniorer sammen med teenagere er den mest aktive gruppe, når det gælder frivilligt arbejde. 

Kan vi som kommune i højere grad hjælpe denne store gruppe af seniorer i kontakt med gode projekter som Home-Start, Børns Voksenvenner, Seniorer i Skolen eller andre, så er der mulighed for at skabe og styrke nye meningsfulde fællesskaber på tværs af generationer.

Hjælpen behøver ikke kun gå fra de ældre til de unge. I Odense har vi for eksempel også haft gode projekter, hvor unge hjælper ældre med at mestre moderne smartphones - det hele handler om at udvikle, udnytte og dele hinandens evner og viden. 

Vi har alle et ansvar for at tage os af hinanden - for at være der for hinanden. Det handler ikke om at få frivillige seniorer til at påtage sig kommunale opgaver, og vi skal ikke påtvinge seniorerne et ansvar for at løse de yngre generationers problemer. Tværtimod skal vi bringe generationerne sammen til alles glæde, som en af familierne fra Home-Start for nyligt har udtrykt det i denne avis: "Vi gør hinandens liv rigere".

Den opgave kan vi som kommune ikke løse, men vi kan hjælpe med at skabe de optimale rammer for et nyt generationsmøde - for eksempel med udgangspunkt i Seniorhuset, hvor der allerede i dag foregår et hav af gode aktiviteter.

Den opgave ser jeg gerne, at vi prioriterer i de kommende år. 

Vi skal simpelthen hjælpe de mange frivillige fællesskaber til at vokse og trives, så vi alle - børn, unge, voksne, seniorer - er der for hinanden og hjælper hinanden med at skabe meningsfulde menneskelige relationer på tværs af aldersskel. Så vi sammen skaber Odenses nye generationspagt.

 

Fællesskaber. En ny odenseansk generationspagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce