Euroen mindsker krise

Klaus Bech

Euroen mindsker krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den finansielle krise og dens konsekvenser har slået os med forbavselse. Forbavselsen drejer sig nok først og fremmest over det mærkelige i, at amerikanske boliglån - såkaldte primelån - kan forårsage en verdensomspændende finansiel krise.

De fleste af os vidste godt nok, at globaliseringen var over os: danske og europæiske virksomheder har outsourcet den fysiske produktion til u-lande, især Kina, Indien og Brasilien, hvilket har ført til import af billigere industrielle produkter fra disse lande.

I-landenes bevidste politik på at erstatte olie med biobrændsler såsom korn, råsukker og palmeolie har ført til store fødevareprisstigninger til ugunst for især de fattige byboer i u-landene. Verden hang og hænger sammen økonomisk med både fordele og ulemper. De færreste af os tænkte på, at globaliseringen også omfattede kapitalbevægelserne og valutaerne.

Vi er så vant til at tænke nationalt. Det gjorde vi også i Danmark, da Roskilde Bank tidligere i år tabte hele sin aktiekapital. Vi var tilbøjelige til kun at pege på en dårlig, alt for risikovillig ledelse både i denne og i nogle andre danske banker.

I dag kan vi se, at den strammere og mere gennemskuelige banklovgivning, som der klart er behov for, ikke kun er et dansk behov, men et internationalt behov.

Banker og andre finansielle virksomheder opererer på tværs af landegrænserne, men desværre er det nærmest umuligt at lovgive globalt på det finansielle område.

I den aktuelle krise har det været muligt at nå frem til en kortsigtet enighed mellem de vigtigste lande/spillere om rammerne for indgrebene.

Langsigtet global enighed bliver det meget sværere at nå, fordi finansmarkederne varierer meget fra land til land, og fordi global lovgivning indebærer afgivelse af suverænitet, som de fleste af de store lande f.eks. USA ikke vil være med til.

Under denne aktuelle krise skal vi i Europa være glade for euroen. Den har betydet, at der var/er færre spillere, da rammerne for indgrebene skulle fastsættes.

På lang sigt vil euroen også være en fordel, idet det vil være meget lettere for Euro-landene at lave mere fælles rammelovning på det finansielle område.

Globaliseringen er ganske vist international, men er først og fremmest en europæisering af nationale virksomheder.

Danske virksomheder har masser af datterselskaber i hele Europa eller er selv datterselskaber af andre europæiske virksomheder.

På det finansielle område er eksempelvis Nordea en nordisk bank med hovedsæde i Sverige, mens Den Danske Bank har datterselskaber i de nordiske lande, de baltiske lande og i Eire.

En strammere national banklovning vil have svært ved at give den tilstrækkelige gennemskuelighed og kontrol over for multinationale banker. Kun en EU-lovgivning kan sikre denne gennemskuelighed og kontrol..

Selv om Danmark er et lille land og dermed en lille spiller, har Danmarks manglende tilslutning til euroen ikke gjort det lettere at løse finanskrisen.

Mens Den Europæiske Centralbank har sænket renten for at stimulere långivning/-tagning mellem bankerne, har Danmarks Nationalbank af hensyn til valutakursen hævet renten.

Så længe alt gik godt, havde Danmarks manglende tilslutning til euroen næsten ingen konsekvenser. Det er i krisesituationer, at man ser betydningen af den valutapolitik, som man vælger.

Vi skal i Danmark være glade for, at mange europæiske lande er med i euroen, fordi disse europæiske lande slap for at tænke på deres valutakurs, hvorved de kunne deltage i rentesænkningen.

Danmark bør også deltage - ikke blot for at sidde med ved bordet - af hensyn til krisebekæmpelsen.

klaus bech

lektor, cand.oecon, Næsset 44, Munkebo

Euroen mindsker krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce