Et falsk alternativ

Verner Elof Sørensen

Et falsk alternativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skattelettelser eller velfærd er et falsk alternativ. Hvad vil vi helst?

Vil vi betale 10.000 kroner i skat af 20.000 kroner eller 10.000 kroner i skat af 40.000 kroner? Vil vi helst betale 50 procent i skat af 20.000 kroner eller 25 procent i skat af 40.000 kroner? og få det samme beløb til velfærd.

Her vil være plads til øget velfærd og skattelettelser.

Dette synspunkt har jeg hørt fremført, men ikke så tydeligt.

Jeg forstår godt, at det er svært at fremføre komplicerede sammenhænge på de få sekunder, man ofte får til rådighed. Derfor gælder det om at komme med noget, der vækker journalistens nysgerrighed. Det mener jeg, de ovenstående slaglinjer gør.

Hermed til fri afbenyttelse.

Til svar på hvorfor indtægten ville stige, kan der svares:

Fordi vi holder de højtuddannede iværksættertyper hjemme, i stedet for at de flygter til et mildere skatteklima i London eller andre steder. Fordi folk kan se en idé i at yde en ekstra indsats, når skatten ikke tager det hele.

På spørgsmålet, hvad vi så gør ved den stigende jordpris, vi har været vidne til under det hidtidige skattestop, kan der svares: Vi lader grundskylden stige, så jorden bevarer den værdi, den har nu.

Grundskyld er nemlig ikke en skat, men er en erstatning til landets andre borgere, fordi vi bruger et stykke jord til at bo og arbejde på, som alle har fået lige adgang til af Gud.

Ligesom vi har fået lige adgang til luften og vandet.

Til svar på om grundskylden så ikke udhuler folks indtægt, kan der svares: Hvis vi bruger pengene til skattelettelser på arbejde, vil det forhindre, at den stigende jordpris eller grundskylden vil udhule almindelige menneskers arbejdsindtægt, samtidig med at de, der ejer jord, stadig har jorden til den samme værdi.

Der vil, ikke at forglemme, stadig være de samme penge som hidtil til velfærd, selv om skatten bliver sat ned.

Måske findes der andre metoder til at holde jordprisen i ro, samtidig med at vi øger produktiviteten i samfundet. Men de fleste af dem kræver planøkonomi og kraftige indgreb i den personlige frihed. Bare tænk på skat af lejeværdi f. eks., som jo delvis er en dobbeltbeskatning af arbejde, der er udført på ejendommen.

Som svar til dem, der siger, at vi må vælge mellem skattelettelser og velfærd, kan der altså siges, at vi kan få en skattelettelse i procent. Fordi initiativrige folk med høje uddannelser og høje lønninger vil blive i landet og nye komme til. Og vi kan yderligere få en skattelettelse i kroner og øre, hvis vi laver en grundstigningsskyld.

Det vil vi kunne samtidig med, at der vil være de samme penge til velfærd.

Endelig vil det også være muligt at sætte flere penge til velfærd af, når folk tjener flere penge uden at sætte skatten op, hverken i procent eller kroner og øre.

Enhver er velkommen til at plukke i ovenstående i valgkampen og efter. God valgkamp.

Verner Elof Sørensen, Bispeengen 11, Odense N

Et falsk alternativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce