Er valgdebatten kun for de udvalgte?


Er valgdebatten kun for de udvalgte?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mimi Munch-Jensen, Hans Tausens Gade 6, st., Odense C
Billede
Synspunkt. 

Tirsdag 7. november havde jeg den noget bizarre oplevelse at blive nægtet at stille et spørgsmål til et offentligt vælgermøde på Odense Rådhus. Det var kulminationen på en aften, hvor man som borger sad tilbage med det indtryk, at begrebet velfærd har de offentligt ansatte monopol på.

Som jeg har for sædvane ved alle valg, var jeg mødt op til vælgermødet, der var arrangeret af KOS, Kommunale Organisationers Samarbejde, for at møde kandidaterne og blive klogere. Men også for at stille et spørgsmål, skulle lejligheden byde sig, da jeg er en engageret samfundsborger.

Temaet var "Hvem skal bestemme over dit arbejdsliv og den fælles velfærd?" En bred titel, som jeg forventede mig meget af. Aftenen gik dog hurtigt op i diskussion om emner som gennemførelse af helhedsplaner internt i Odense Kommune, ytringsfrihed for kommunens ansatte og normeringen på plejehjem, sygehuse og lignende. Alt sammen relevante emner, ikke mindst for de mange spørgelystne kommunale tillidsrepræsentanter, som var mødt op, om end særligt diskussionen af helhedsplaner var rasende kedelig for menigmand. Men som borger må man acceptere, at ikke alle aspekter af demokratiet kan være lige spændende for alle.

Mod slutningen af mødet stillede jeg kandidaterne et spørgsmål om parkeringsforholdene for beboerne i indre by. Et emne der berører mig og områdets andre beboere dagligt og som kommunen har den fulde kontrol med og ansvar for. Det spørgsmål blev dog fejet af banen af ordstyrer Mette Frobenius, for kommunal parkering lå ikke under emnet velfærd. Og der var desuden heller ikke tid til at svare på det, uagtet at der var tid nok til at svare på spørgsmål om forholdene for handicappede, socialt udsatte og arbejdsløshedsprocenten for sygeplejersker.

Jeg har fuld forståelse for, at man lægger et tema for et valgmøde, da debatten ellers kan køre fuldstændig af sporet. Men det har altid været min oplevelse ved tidligere vælgermøder, at der har været plads til forskellige typer af spørgsmål, så længe de relaterede til kommunalvalget. Men jeg har aldrig før oplevet, at arrangøren gjorde sig til dommer over, hvilket spørgsmål borgeren måtte stille. Men det var nødvendigt, forklarede Mette Frobenius mig bagefter, for at afholde mødet i arrangørernes ånd. Og Kommunale Organisationers Samarbejde beskæftiger sig åbenbart ikke med noget så mondænt som offentlig parkering.

Så hvor går jeg hen med mit spørgsmål om parkering i indre by? Til vælgermødet på Syddansk Universitet, hvor emnet var "Odense som attraktiv studieby og SDU som attraktivt campus"? Til LEV-Odenses vælgermøde om handicappedes forhold? Til Håndværker- og industriforeningens vælgermøde, hvor emnet var "Fremtidens erhvervspolitik"? Det tætteste jeg kommer på er nok Asfaltindustriens vælgermøde om "Fremkommelighed, trafiksikkerhed og værdien af god infrastruktur". Men alle de organisationer ville, ligesom KOS, kunne hævde, at mit spørgsmål ikke falder indenfor deres definition af emnet demokratisk samtale.

Jeg kan selvfølgelig selv arrangere et vælgermøde. Men er borgere og kommunalpolitikere virkelig tjent med, at valgkampen skal splittes så voldsomt op, at man skal ind i private hjem for at visse problemstillinger kan diskuteres? Jeg kan også starte min egen forening, så jeg selv kan sætte emnet, når der næste gang er kommunalvalg. Jeg finder det dog fuldstændig absurd, at jeg som borger skal overveje metoder, hvor jeg ekskluderer mine medborgere, når det hele startede med et input til den demokratiske debat. Så i stedet vil jeg stille mit spørgsmål her på avisens debatsider:

Jeg bor i Hans Tausens Gade, hvor gadens beboere skal dele 31 parkeringspladser med tre hoteller, en skole og et kollegium. Odense Kommune hyrede sidste år et parkeringsselskab, som satte prisen for en parkeringslicens op med det dobbelte og yderligere indskrænkede gaderne, som vi kan parkere i. I mit nærområde er der nu kun fem gader tilbage, i alt har beboerne i Slotskvarteret blot 12 gader, hvor licensen gælder. Udover min parkeringslicens betaler jeg flere gange om ugen for at holde parkeret i indre by.

Så hvor foreslår politikerne, at borgerne i Slotskvarteret skal parkere henne efter kl. 16, når hotelgæsterne har taget alle parkeringspladserne i området?

De opstillede kandidater skal være meget velkomne til at få en kop kaffe i min stue og svare på spørgsmålet.

 

Er valgdebatten kun for de udvalgte?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce