En ny og anderledes dag


En ny og anderledes dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At tiden går hurtigere og hurtigere, er en velkendt fornemmelse hos voksne; men hvorfor egentlig denne ændring af vores tidsopfattelse, og kan vi på nogen måde gøre fra eller til?

Spørgsmålet dukkede op under en samtale med en ellers livsglad mand på knap 60 år. Hans største bekymring var nemlig, at med den tiltagende hastighed, ville livet "snart" være forbi - og det ønskede han bestemt ikke.

I samtalen løb kom det endvidere frem, at denne mands hverdag bestod af en lang række vaner og ritualer.

Han stod således op på samme tid, iførte sig samme slags tøj, cyklede samme vej hen til den samme bager og købte det samme morgenbrød.

Når han kom hjem, satte han sig på den sædvanlige stol og læste den samme avis, mens radioen stod på det samme program.

Sådan fortsatte han dagen såvel som ugen og måneden igennem.

Han havde med andre ord indhyllet sig selv i rutiner fra morgen til aften, og selv om det kan være både hyggeligt og praktisk, kan de mange gentagelser også gøre det svært at skelne den ene dag fra den anden.

Og hvis man ikke kan skelne dagene fra hinanden, hvordan skal man så kunne opleve dem som to eller flere dage - frem for blot én?

Til sammenligning behøver man blot at tænke tilbage på feriedage i fremmede lande. Her fyldes hver dag af et utal af nye sanseindtryk, og når året er omme, er det som oftest den slags dage, der huskes og fremstår som noget særligt.

Jeg foreslog derfor min klient at ændre mindst én af disse mange vaner. Hver dag. Og - hvis han havde mod på flere eller større udfordringer - at gøre noget helt skørt, pjattet eller anderledes - bare en gang imellem.

For eksempel at overnatte en nat under åben himmel; leve en hel dag uden elektricitet; bytte roller i familien, så manden for en tid påtager sig kvindens opgaver og omvendt; rydde hjemmet for alt det tøj, de sko og det køkkengrej, som ikke har været i brug de sidste 5-10 år; arrangere en fest, hvor maden og drikkevarerne kun er en biting; lade fjernbetjeningen til tv'et ligge og nyde samværet med familien over en god bog, et spil eller et kik i gamle familiealbum.

Eller måske leve en dag baglæns, det vil sige med morgenrutiner og -mad umiddelbart inden sengetid og aftensmad om morgenen.

Efter en måned mødtes vi igen, og den forgangne måned havde ganske rigtigt sat sine spor. Endda så mange, at han havde besluttet at gøre forandringer i hverdagen - små som store - til sin nye livsstil.

Og hvorfor ikke, for ud over at ændre på oplevelsen af tiden som hastig tiltagende, hjælper det også til at bryde med nogle af de dårlige vaner, man måtte have. 

Jo flere vaner man bryder, jo skrappere bliver man til det!

Desuden får vi alle den tillægsgevinst, at de nye sanseindtryk og oplevelser styrker den kreativitet, som erhvervslivet så ofte efterspørger.

torben madsen

Pjentedamsgade 7 B, Odense C er psykoterapeut

En ny og anderledes dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce