Eksklusiv og inklusiv

Anders Kjærsig
Foto: Morten Melhede

Eksklusiv og inklusiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os lege med de to ord. De bruges på forskellig måde. Vi taler om inklusiv og eksklusiv moms. Er varen eksklusiv moms, er den ikke særlig inklusiv, og er den inklusiv moms, er den ikke eksklusiv.

Stein Bagger ville gerne være eksklusiv, men glemte, at momsen ikke var inklusiv, hvorefter han blev ekskluderet fra det inkluderede fællesskab. Han har nu fået et nyt fællesskab, der ikke er særligt eksklusivt.

Udsendelser som X Factor og talentkonkurrencer er inklusive programmer, der går ud på at ekskludere. Man samler alle de, der gerne vil stille op til konkurrencerne for derefter at smide dem på porten en efter en.

Vi elsker at glo på fjernsyn, som piller alt det eksklusive af folk og viser, at de ikke er en pind mere end os andre: lad os inkludere dem, så de bliver som os, messer vi eksklusivt og hånende.

Kunne vi pille Thomas Blachman ned fra sin eksklusive piedestal, gjorde vi det gerne i inklusivitetens navn. Så var det slut med hans lommefilosofi.

Der er områder, som er eksklusive og andre, der er inklusive.

En flyveplads er et inklusivt sted, hvor man rejser eksklusivt. Det er et overgangssted, et slags ikke-sted, for man kan ikke bo der, en terminal, hvor afstanden mellem inklusivitet og eksklusivitet berører hinanden: her vinker de inklusive farvel til de eksklusive.

Et museum for moderne kunst er en eksklusiv institution, men vil gerne være inklusiv. Problemet er blot, at alt kunst ikke er for alle, fordi kunst kan være svær at forstå og dermed kun for de få.

Et universitet er en inklusiv skole med eksklusiv undervisning, modsat den danske folkeskole, som vi betegner som eksklusiv, fordi den inkluderer mange.

En kirke og en præstegård er et inklusiv område med et eksklusivt budskab. Alle har samme mulighed for at gå til sin præst, og alle har således også samme indgang og samme ret til præstens tilstedeværelse. Her er ikke forskel på folk, hverken deres hudfarve, uddannelse eller fysiske habitus. Her skal ingen have eksklusive rettigheder, fordi de mener, de er mere inklusive end andre.

Nadveren i kirken er et eksklusivt måltid, det findes kun der, men det er inklusivt, fordi det er for alle. Her spiser dronningen sammen med bumsen, kirkeministeren med den konverterede iraner, biskoppen med den hjemløse. Modsat vores egne små private måltider, der ikke nødvendigvis er særlig eksklusive, hvad angår maden standart, men som heller ikke er inklusive, fordi de kun er for de udvalgte, vennerne og rygklapperne. Her spiser man med dem, man selv bliver bespist af.

Enhver forretning vil gerne inkludere. Dyne Larsen og Jysk er en inklusiv forretning med inklusive produkter og en inklusiv markedsføring.

Det eneste eksklusive i den "inklusion" er Larsen selv - han spiller mig bekendt golf, men det er vist ikke særlig eksklusivt. Hvem gør ikke det: spiller golf.

Finanskrisen er en inklusiv krise, der kan komme til at gå ud over både de eksklusive og inklusive. Men det tager de eksklusive ikke skade af.

Penge er nok et eksklusivt betalingsmiddel, men det inkluderer ikke hele livet. Der er stadig eksklusive zoner i tilværelsen, som intet koster, og som er mere end inklusive: morgensolen er for alle, det er smilet og venligheden også.

Lad os inkludere disse i vores eksklusive tilværelse. Det tager vi ikke skade af.

Eksklusiv og inklusiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce