Det grønne superhospital

Gert Johannesen

Det grønne superhospital

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense vil være Danmarks mest bæredygtige by. Fint nok - hvordan gør vi det? Der er uendeligt langt mellem teori og praksis.

Jeg mener, nok ikke helt overraskende, at Odense skal gå foran og bygge bæredygtigt. Byggesektoren er det enkeltfelt (sammen med transportområdet), hvor der virkelig kan hentes noget vedrørende C02-udledningen.

Vi må indrømme, at det er de store byggerier, hvor der kan mærkes en effekt. Både faktuelt pga. størrelsen, men ikke mindst i det markedsføringsmæssige.

Odense bør brande sig, som det hedder på nudansk. Markedsføring - Odense gør en forskel. Det behøver ikke være dyrere. Det skal nemlig kunne betale sig for at være bæredygtigt.

Tænk, hvis man rundt i kongeriget tog det for givet, at i Odense er det en selvfølge, at nyt byggeri er grønt.

Odense Kommune som bygherre bygger bæredygtigt, og selvfølgelig stilles der krav til bygherrerne om bæredygtighed, hvis de skal have de attraktive arealer.

I løbet af det næste halve år udbydes det største projekt i nyere tid i Odense. Odense Universitetshospital skal bygge nyt, og det placeres ved Syddansk Universitet.

Jeg tror, det kan være en god lejlighed til at markere Odense som en grøn by. En bæredygtig by.

Det nye universitetshospital i Århus (Skejby) er af samme størrelse, mange milliarder kr. Hvis Odense skal gøre en forskel, vil det være godt med en markant bæredygtig profil som det øvrige brand i byen. Det giver flere kunder i butikken. Flere patienter, flere besøgende og så sker der også det, at hospitalet sandsynligvis vil tiltrække mere kvalificeret arbejdskraft. Og gode studerende ikke mindst.

Internationale toplæger, kirurger og øvrigt personale vil selvfølgelig helst arbejde på et prestigefyldt universitet end et farveløst universitet.

Jeg ser ikke nogen grund til at søge middelmådigheden. Der er frit patientvalg - patienterne tilvælger et godt hospital, som er bygget af gode materialer.

Byens kvalitet forbedres. Også internationalt hvis vi skal svinge os helt op.

Forresten kunne det også være godt, hvis hele Campus på Syddansk Universitet tænkes udviklet bæredygtigt.

Der er planer fremme om massive investeringer på Campus - tænk bæredygtighed ind i processen. Det er en god investering som betaler sig - også på kort sigt.

En simpel tanke - jeg ved det godt, men: Bygningerne på Campus (eksklusive Forskerparken) er alle med flade tage. Det var jo god latin omkring 1970.

Tænk hvis man konsekvent planlagde, at der skal være grønne tage. Hvorfor ikke? Grønne tage er bæredygtighed i praksis.

Man forærer fodaftrykket af bygningen tilbage til naturen. Det er godt for bygningerne og deres brugere.

Huset afkøles, taget beskyttes mod uv-bestråling og dermed nedbrydning. Det er godt for fotosyntesen - det giver bedre luftkvalitet. Taget fastholder regnvand og belaster dermed kloaknettet betydeligt mindre.

Små ting, men alligevel. Odense Kommune kunne konsekvent stille krav om grønne tage på egne bygninger. Hvorfor ikke? Intet taler imod det.

Odense - byen med de grønne tage. Som Berlin i øvrigt.

Der er masser af andre gode muligheder - intet er umuligt, hvis bare vi tør føre de dristige bæredygtige tanker ud i livet.

Opstil et idekatalog i et byggeprogram og lad de idérige rådgivere komme med de konkrete forslag. Det kan bringe Odense i Superligaen i Danmark. Gerne dansk mester, som byen gerne vil.

gert johannesen

chefarkitekt arkitekt m.a.a., Buchwaldsgade 35 , Odense C

Det grønne superhospital

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce