Det globale supermarked

Poul Erik Pedersen

Det globale supermarked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den moderne verden er fuld af tilbud og varer. Alle mulige produkter, som er mere eller mindre anvendelige eller helt overflødige. Hver dag bliver vi mindet om, at netop den ene eller anden ting er helt uundværlige for netop dig.

Vi ved dog alle, at vores ressourcer er begrænsede. Vi ved alle, at vi ikke bare kan fortsætte med at ødelægge vort økosystem.

Vores viden og teknologi giver os nu mulighed for at begrænse og endda fjerne nogle af fortidens fejl og syndere. Det er nu vi skal handle.

Vi er alle en del af vores miljø. Og vores miljø er en del af os. Kun ved at respektere dette og kun ved at have en vis ydmyghed over for vores miljø, kan vi respektere os selv.

Men vi er forbrugere. Vi elsker at forbruge. Vi elsker at shoppe (i hvert fald rigtig mange af os). Præcis på samme måde er vi ved at forbruge vores naturlige og begrænsede ressourcer og vores miljø.

Det globale supermarked tilbyder karbondioxid, dog kan de rige lande købe CO2-kvoter fra lande, der ikke forurener så meget, som de må, så vi kan få endnu mere drivhuseffekt.

Endvidere tilbyder det globale supermarked syreregn og atomar stråling. Det tilbyder giftige stoffer, hormonforstyrrende stoffer og tungmetaller ophobet i naturen og i os mennesker.

Endvidere tilbydes farligt affald i vore omgivelser og som eksport til lande i den tredje verden.

Det globale supermarked tilbyder også forurenet vand, global opvarmning, ørkendannelse og anden forurening og ødelæggelse. Alle de her nævnte ting findes i vort globale supermarked - på alle hylder og gratis.

Gratis for os, men ikke for vores børn, der i højere grad end os, må leve med alle følgevirkningerne af vores vækst- og forbrugspsykose.

For højeste bud tilbyder det globale supermarked skov, god landbrugsjord, rent vand, en mangfoldighed i flora og fauna og naturlige ressourcer.

Men udbuddene er begrænsede, og vi lever efter mottoet "Køb nu, hvor du har chancen for at få produktet eller oplevelsen, inden varen forsvinder helt. Køb nu, for alt skal væk".

Og mange vil købe og forbruge det sidste rene, grønne og mangfoldige og de sidste ressourcer.

På aller øverste hylde, meget højt oppe, hvor ingen rigtig kan nå endnu, har vi en ny solalder, som er baseret på fornyelig og vedvarende energi og på en mindre materialistisk verden.

Den ligger lige for, men da vi åbenbart er mentale dværge, tør næsten ingen række ud så langt og investere i en bæredygtig fremtid for os og vore børn.

Poul Erik Pedersen, Rørkærsvej 5, Strib, Middelfart, er miljøkonsulent og skribent.

Det globale supermarked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce