Det gælder om at tage et valg

Thomas Klint

Det gælder om at tage et valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle gange er det gennem små detaljer, at man undres. En sådan detalje "ramte" mig i en bemærkning og svar fra en repræsentant fra politiet i TV 2's program Station 2 for et par uger siden.

Det noget ledende spørgsmål gik på, hvorvidt politiet fandt det acceptabelt at pushere styrede en gade i København og gjorde beboerne utrygge. Betjenten svarede derpå, at "nu kunne man jo ikke stille betjente op på hvert gadehjørne".

Der var den. For hvorfor egentlig ikke? Ja, selvfølgelig ikke hvert eneste gadehjørne i bogstavelig forstand, men intensivere indsatsen hvor nødvendigt. Ikke kun efter, at medierne har haft kritikken fremme, men proaktivt.

Forebyggende og opsøgende og ikke halsende bagefter med "lappe"-løsninger.

"Det handler om ressourcer - velfærd koster". Et sådant svar er vel nærmest en rygmarvsrespons. Men måske er manglende ressourcer netop problemet her?

Hvis det er tilfældet, er det vel her, vi primært skal tage fat? Aktuelt synes det at være banderelaterede skyderier og overfald, som plager de større danske byer.

Lad os tage det som et aktuelt eksempel. Første spørgsmål kan være hvorvidt, bandekriminalitet kan undgås? Nej, sikkert ikke fuldstændigt og selvfølgelig ikke kun gennem intensivering af politi - også socialpolitiske tiltag er absolut nødvendige for at standse rekruttering.

Næste spørgsmål kunne være, om vi gør det optimalt p.t. på politiområdet? Det er vel mere tvivlsomt. Et skridt kunne være at sørge for netop "betjente på hvert gadehjørne". Altså hermed politisk vælge at finde midlerne og redskaberne og sætte ambitionerne op, og ikke kun træde i karakter, når der er "lig på bordet", og medierne råber vagt i gevær. For det kræver ikke megen fantasi at forestille sig de både menneskelige og økonomiske omkostninger, som følger i kølvandet på denne kriminalitet.

I værste fald skal man som privatperson bare være "på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt".

Så for lige at gøre det personligt, så luk lige øjnene og forestil dig, at det er din vej, opgang eller dit hus, som bliver ramt af forbifarende kugler eller endnu værre - din familie eller dig selv, som "står i vejen" for en kugle eller kniv. Enten på aftenturen med hunden, eller i nattelivet. Bliver det lige pludselig mere personligt?

Essensen er, at et samfund må spørge sig selv, om det vil tage hånd om problemerne, uanset at det på kort sigt vil koste større summer og kræve alt lige fra lovændringer på nationalt og internationalt niveau til flere hænder.

Et spirende tegn på succes ville vel egentlig være betjente, som kedede sig og ikke følte sig udskældte og frustrerede, som nogle sikkert gør nu i kølvandet på kritikken.

Ville en sådan succes mon øge trygheden og tilliden til både politiet og retssikkerheden? Tænk videre, og forestil dig, at vi fik samme positive "kedsomheds"-tendens i forhold til socialrådgivere og skolelærere, plejehjemspersonale mv. Hvad mon det ville gøre?

Hvorom alt er - sigter man som samfund lavt, tenderer man til at ramme lavt. Så i bund og grund handler det vel om at tage et valg.

Thomas Klint

Nørrevænget 35, Odense C, er socialrådgiver og privatpraktiserende psykolog

Det gælder om at tage et valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce