Det er ikke for sent

Nick Hækkerup

Det er ikke for sent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På ét punkt er jeg enig med Anders Fogh: Finanskrisen, som lige nu fylder vores hverdag, må ikke få os til at glemme den krise, vores miljø er på vej ud i.

Fogh erkender, at vi står over for nogle meget store problemer med luftforurening og klimaforandringer. Derfor undrer det mig også, at vi ikke kan blive enige om, at vi rent faktisk både kan og skal gøre noget ved det.

Én million danskere indånder hver dag luft, der er alt for forurenet. Mængden af farlige og giftige partikler i luften overskrider ganske enkelt grænserne for, hvad mennesker kan tåle.

Resultatet er skræmmende: 3400 danskere dør hvert år for tidligt på grund af luften, de indånder. Og vores børn har stadig større risiko for at få astma og andre sygdomme på grund af forurenet luft.

At fremtidssikre vores danske samfund handler om at sikre økonomien, ja, men det handler også om at sikre vores miljø.

Det er ikke fjern og frelst hippie-snak - det er den virkelige hverdag for almindelige mennesker i Danmark.

Og hvad klimaforandringerne angår, er det også ved at blive skræmmende virkelighed. Klimaforandringer er ikke kun noget, vi hører om i medierne. Vi kan allerede fornemme i vores egen hverdag, at vejret arter sig anderledes end for år tilbage. Klimaforandringerne er så at sige også lige uden for vores egen dør.

Det er næsten ikke til at overskue konsekvenserne af, at isen på polerne smelter, og vejret kloden over forandrer sig. Men vi ved, at det er noget skidt. At det er menneskeskabt. Og at vi kan gøre noget ved det, hvis vi bruger mindre CO 2.

Socialdemokraterne vil forsøge at presse Anders Fogh og Dansk Folkeparti op i et helt andet gear i kampen for et grønt Danmark. Det er nemlig ikke for sent, og det nytter.

Vi kan gøre luften, vi indånder renere, hvis vi satser på grøn trafik.

Socialdemokraterne foreslår at sænke afgifterne markant på biler, så almindelige mennesker får råd til at købe nye biler, der kører længere på literen og forurener mindre.

Til gengæld skal der indføres en mindre afgift for at køre i bilen. Det er grøn fornuft.

Og vi kan mindske vores forbrug af CO 2, hvis vi satser på grøn energi.

Socialdemokraterne foreslår, at vi igen kommer i gang med at opføre vindmøller i Danmark. Anders Fogh har sat vindmøllerne i Danmark på vågeblus. Det duer ikke.

Samtidig vil vi arbejde på at erstatte kul med vedvarende energi. Mere vind og mindre kul. Det er også grøn fornuft.

Det nytter, at Danmark går forrest i kampen mod forurening og klimaforandringer. Det nytter for almindelige mennesker i Danmark, der ikke skal være bange for at trække vejret eller deres børns fremtid.

Og det nytter, fordi vi kan vise de store lande, hvordan man kombinerer økonomisk vækst og et godt miljø.

Det er ikke for sent at få et grønt Danmark - lad os se at komme i gang.

nick hækkerup

MF (S), næstformand, Skrænten 7, Hillerød.

Det er ikke for sent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce