Det begynder med os selv

Niels Jørgen Langkilde

Det begynder med os selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valgkampen kører i højeste omdrejninger. Alle partier ønsker klimaforbedringer for hele Jorden, og buddene er meget forskellige og præget af stor opfindsomhed. Nogle kandidater mener, at vi i Danmark skal spare os til lavere reduktion i udledningen af drivhusgasserne ved store begrænsninger og radikale ændringer i vor levevis.

Gennemtænkte besparelser kan og skal bestemt være en del af en samlet national plan, men mindst lige så vigtigt er det, at Danmark udnytter den enestående mulighed, som klimatopmødet i november-december 2009 giver os, til at fremme de globale mål for klimaforbedringer.

Skal den danske indsats virkelig rykke, skal der fuld fart frem nu. Det skal regering, det kommende folketing, landets fem regioner og de 98 kommuner, men så sandelig også de titusinder af virksomheder. Men alle verdens miljøpolitikere kan ikke gøre det alene. Det er den enkelte borger, som skal bære miljøforbedringerne.

Den største virkning på verdens miljø vil vi få, hvis vi hurtigst muligt får vist vejen for andre. Vejen til en bæredygtig udvikling går over de gode eksempler. De 30.000 miljøpolitikere, embedsmænd, lobbyister, virksomhedsledere, journalister og NGO'er, der kommer i slutningen af 2009, er en spændende målgruppe. Mange af dem og deres kollegaer har allerede været på flere besøg i Danmark og kommer på flere, inden vi når december 2009. De skal nemlig forberede sig godt og grundigt, for der står mange penge på højkant for miljøvirksomhederne verden over.

Disse gæster skal se miljøløsninger, der dur i praksis. De skal se miljøløsninger med såvel god økologi som god økonomi. De skal se, at man kan gøre det i Danmark, når de alligevel er her og har fokus på de kommende løsninger.

Det er en enestående mulighed for at profilere vort land og vore virksomheder. Vi lever i et land, hvor den enkelte dansker er den vigtigste miljøpolitiker. Gennem indkøb og de tusindvis af daglige vaner, kan den enkelte gøre en voldsom forskel, som ikke alverdens miljøtraktater kan konkurrere med.

Private og offentlige virksomheder kan gennem CSR(Corporate Social Responsibility - på dansk ofte kaldet "Overskud med omtanke") - understøtte den enkeltes engagement og forståelse for miljøbeskyttelse. Lærer man på arbejdet vigtigheden af at købe grønt, slukke for lyset, sikre god ventilation og isolering, spise grønt i kantinen, omhu med alle ressourcer, korrekt affaldsbehandling, spare på vandet, gode transportvaner i grønne biler og kollektiv transport, ja, så smitter det af på hele dagliglivet. Økonomien både på arbejdspladsen bliver bedre og miljøet får det også bedre.

Denne tankegang skal naturligvis sættes i system, og det mener Copenhagen Climate Network 2009 kan ske ved at gøre 2009 til et miljøår for hele Danmark. Når vi så i 2009 ikke kun får miljøfolk som gæster, men også en række andre store begivenheder, vil de tage hjem med et godt indtryk af Danmark, og anbefale Danmark som såvel turistmål som mål for samarbejde på miljøområdet. Den virkning, vi kan få på denne måde, vil kunne overgå virkningen af den aftale, alle håber på bliver indgået. Et godt eksempel virker mere overbevisende end mange fromme håb. Verdens miljøengagerede mennesker har brug for disse eksempler.

Jeg havde selv fornøjelsen af at være med i den danske delegation i Kyoto. Det var spændende, men værtslandet udnyttede ikke den store mulighed. Det skal vi gøre. Det udnyttede heller ikke muligheden for at servicere alle virksomheder, interesseorganisationer og miljøbevægelser.

Det skal vi gøre, og vise at Danmark er et fantastisk mødeland, hvor vi kan forbinde de rigtige mennesker på den rigtige måde og skabe en atmosfære for bæredygtige løsninger.

NIELS JØRGEN LANGKILDE

Skjoldagervej 31, Gentofte, er mag.art. og best.medl. i Copenhagen Climate Network

Det begynder med os selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce