Den umulige opgave

Arne Christensen

Den umulige opgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familielivet udsættes for belastninger. I næsten alle småbørnsfamilier arbejder begge forældre uden for hjemmet. Derved er det samlede antal timer, som familien lægger uden for hjemmet, langt højere end det var tidligere.

Samtidig har vi flere muligheder og valg. En tur i Bilka viser det med al tydelighed: Hvilken af de 126 forskellige kattemad skal vi købe, og hvilken af de 251 oste falder i familiens smag? På det eksistentielle plan skal der også træffes valg. Tidligere var mange givet på forhånd: Uddannelse, erhverv, religion osv. I dag kan vi selv vælge. Samfundet er komplekst, og det kan være svært at overskue konsekvenserne af valg.

For nogen tid siden læste jeg en beretning. Det fortælles, at en underviser startede en time med at finde et syltetøjsglas frem. Han begyndte nu at fylde golfbolde i glasset. Da der var kommet en fem-seks stykker i glasset var det fyldt. Han spurgte nu de studerende, om glasset var fyldt. Det bekræftede de. Han fandt nu nogle småsten, som han forsigtigt hældte ned i glasset så de fordelte sig mellem golfboldene. Endnu en gang fik han til stor morskab bekræftet, at glasset var fyldt. Derefter fandt han noget fint sand, som fordelte sig mellem golfbolde og småsten. Til slut fandt han også plads til to kopper kaffe i syltetøjsglasset.

Som glasset er mit liv defineret af nogle klare begrænsninger. Vi har alle 24 timer i døgnet, og vi er underlagt det serviceniveau, som politikerne har besluttet.

Men mit liv kan fyldes med mange ting. Golfboldene i historien repræsenterer de store ting i livet, ægtefælle, børn, venner, tro osv. Småstenene er mindre ting, som ferie, tv, avislæsning osv. Endelig er der sandet, som er alle de små ting i livet: skrælle kartofler, gå en tur, et smil, osv.

Hvis vi starter med at fylde vores liv op med de små ting, bliver der ikke plads til de ting, der virkelig betyder noget. Kunsten er at få rækkefølgen i orden. Først finde ud af hvilke store ting, der skal fylde mit liv og fylde efter med småtingene. Kaffen, som underviseren sluttede med, skal sige, at der skal være tid til at drikke en kop kaffe med en ven.

Fremover vil der ske en sammenblanding af de tre livssfærer: arbejdsliv, familieliv og fritidsliv. Det vil blive muligt at vælge at arbejde hjemme, og mange kan arbejde på flextid. Arbejdspladsen tilbyder fritidsaktiviteter og motion - ikke kun for den ansatte, men for hele familien. Ens venner, som man møder i fritiden, bliver dem, man også har som kolleger i arbejdslivet.

Der er inden tvivl om, at det også fremover vil være en udfordring for den enkelte og familierne at finde egne værdier at navigere efter. Men det vil også kræve en ansvarlighed fra såvel arbejdsgiverorganisationerne som de faglige organisationer. Det skal i overenskomster og lokalaftaler sikres, at fleksibiliteten ikke kun er til fordel for arbejdslivet og det, der præsteres på jobbet. Fleksibiliteten skal komme den enkelte familie til gode.

Arne Christensen, Dankvart Dreyers Vej 36, Odense M, er afdelingsformand og medlem af Kristelig Fagforenings hovedbestyrelse.

Den umulige opgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce