Den milde naturkanon

Peter Storm

Den milde naturkanon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er også dejligt på Fyn. Der er lunt, mildt og rundt. Disse tillægsord gælder også avisen, der har fundet på at dyrke det skønne fynske ørige, der nu skal have sin naturkanon.

Det kan være udtryk for en aktivistisk regionspolitik, hvor der skal skydes med skarpt mod dem, der ikke passer på naturen. Det kan også være udtryk for, at man i den store forvirring efter kommunalreformen, hvor naturen er faldet ned imellem de kommunale stole, da amtet blev sat på porten, har brug for en rettesnor. Så kan det endelig være udtryk for en flerstemmig sang, hvor det samme motiv gentages.

I alt fald har avisens læsere haft travlt med at foreslå naturperler. Det er et flerstemmigt kor, der lovpriser vort Fyn.

Det fine ved det er, at naturen og glæden ved naturen sættes på dagsordenen. Det er der brug for alene af den grund, at man skal skønne på den elskede i levende live.

Så bliver det også alvor. Hvordan har den fynske natur det? Hvem passer på den fynske natur? Hvem forgriber sig på den fynske natur? Forhåbentligt er den fynske natur ikke forsvundet i kommunalreformens sorte hul.

Skal man udtrykke sig lunt, mildt og rundt, så kan man jo sige, at den nu er i de bedste hænder, fordi ansvaret for naturforvaltningen er overgået fra det fjerne amt til de nære kommuner. 

Er den fynske natur så kommet hjem og ind i varmen? Eller er den blevet delt i småbidder og overblikket forsvundet?

Jeg ved det ikke. Er der nogen, der ved det? Det trænger vi til at få lys på og til at få talt sammen om.

Vi ved i alt fald, at den danske natur presses mere og mere ud i tovene, selv om vi har naturperler og naturparker. Sidstnævnte lokaliteter skal helst ikke fremstå som figenblade for en grådig og blind udnyttelse af natur og landskaber.

Natur er langt mere end skønne steder, vi kan besøge i vores fritid og lade turister fryde sig over.

Natur er mere end løsrevne stumper af vort herlige land. Naturen er hjemmet for vilde planter, insekter, fugle og dyr. Naturen er det sted, hvor denne mangfoldighed gentager sig. Naturen er et rekreativt område for liv. Naturen er den vigtigste forbindelse til vort hele livsgrundlag. Naturen er til inspiration. Landbrug, industri, transport og bosætning truer med at æde sig mere og mere ind på disse værdier.

Vi skal ikke stille en uløselig modsætning op mellem naturen og den moderne tilværelse. Tværtimod skal vi lade disse to sider af tilværelsen berige hinanden. Landbruget må tilrettelægges, så det genskaber natur såvel i landskabet som i sine produktionsformer.

Byliv må tilrettelægges i samspil med naturen. Vi må lære af naturens rigdom og visdom.

Avisen har med sin medlevende fynske naturkanon taget et lunt, mildt og rundt initiativ ved at sætte fokus på de fynske naturperler.

Dem er der mange af, og de er vidt forskellige. Men dog hører disse perler til i større helheder.

Den ene helhed er den sammenhængende fynske natur. Den anden helhed er naturen i sig sig selv.

Tak for initiativet. Lad det blive begyndelsen til en rettesnor for fremtiden.

peter storm

Søndergade 8, Middelfart

Den milde naturkanon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce