De studerende og Odense

Jan Boye

De studerende og Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I et samfund, der skal leve af sin viden og sin evne til innovation, kræver det handling, når en betydelig del af de unge fra en årgang vælger at udskyde eller måske helt fravælger længerevarende studier.

Årets svigtende tilgang til de videregående uddannelser giver med rette anledning til bekymring. 15 pct. færre unge har i 2008 sammenlignet med 2007 søgt ind på universiteterne i Danmark, og på SDU har tilbagegangen procentuelt været ekstra mærkbar, fordi man sidste år havde en markant fremgang.

På samme måde er der også tilbagegang på professionshøjskolerne, hvor færre ønsker at uddanne sig til sygeplejerske, pædagog og lærer.

I Odense er billedet dog mere afbalanceret, idet University College Lillebælt kun har haft en større tilbagegang inden for det pædagogiske område.

Inden politikere, universitetsfolk, lederskribenter og andre nu helt automatisk skyder med skarpt, er der måske behov for at få analyseret de mange tal nærmere, fordi der kan være mere end én forklaring på tilbagegangen.

Hvorfor var der rekord stort optag sidste år, og hvorfor er der et stort fald i år?

I den aktuelle situation er der næppe tvivl om, at det attraktive danske arbejdsmarked med historisk lav ledighed spiller en rolle. Måske har udsigten til nye og begunstigende optagelsesregler fra næste år fået en del studerende til at trække vejret, tjene nogle penge og samle energi til studierne senere.

Der har gennem mange år vært fokus på at gøre Odense til en attraktiv uddannelsesby. For få år siden indførte vi en særlig "tag over hovedet"-garanti til at imødekomme de studerendes boligbehov omkring studiestart.

Der er kommet mange nye uddannelser til, og der er i dag over 35.000 unge, der studerer i vores by. Vi byder bl.a. de studerende særlig velkommen, der arrangeres studiestartfest, og der inviteres til et gratis besøg på nogle af byens attraktioner.

I løbet af kort tid står vi klar med et helt nyt studenterhus i "Kulturmaskinen" - et utroligt spændende koncept midt i Odenses minefelt omkring Brandts og med stærke forbindelser til både musik, kunst og internationale miljøer i Odense.

I forvejen er Odense kendt for et meget dynamisk, ungt musikliv, der dyrkes på bl.a. Posten og Kansas City.

Lidt længere ud i fremtiden får vi forhåbentligt et helt nyt musikalsk campus med teater og musikhus i kombination med musikkonservatoriet, der også kan bidrage til et i øvrigt godt studiemiljø i centrum.

Vi har lige indført en studiejobgarantiordning, som ikke kunne nå at komme med i markedsføringen før dette års studievalg, men som er med næste gang. I forlængelse af den indsats arbejder vi på at skabe flere studierelevante job, hvor job og studie kan styrke hinanden til gavn for de studerendes karrieremuligheder og de lokale virksomheders behov for øget viden.

Så der arbejdes løbende på at få de studerende til at vælge at uddanne sig her i Odense frem for i andre uddannelsesbyer.

Og jeg tror, at den store opbakning til byens nye vision "at lege er at leve" også skyldes dens appel til de kreative og nyskabende sider af livet, som bl.a. uddannelsesverdenen på mange områder afspejler, og som især unge kan se sig som del af.

I Odenses nye erhvervs- og vækstpolitik er uddannelse, forskning og innovation kodeord for at tiltrække flere vidensinstitutioner og flere vidensvirksomheder.

En række initiativer er sat i værk i bl.a. regi af vores nye Udviklingsforum, hvor et af målene bl.a. er at få skabt 5000 nye arbejdspladser til folk med en længere uddannelse de næste 10 år. Her er vi foran planen og der er allerede skabt over 1300 nye job af disse typer.

I et tæt og forpligtende samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommune kan vi yderligere udvikle Odense som studieby.

Jeg tror, at alle involverede er klar over, at der er brug for en langsigtet og netop fælles indsats, som ikke bør betvivles endsige sættes i stå på grund af et enkelt års tilbagegang.

Jeg har derfor allerede aftalt møder, som skal sikre, at vi fra byens side bakker op om fremtidige initiativer, der yderligere gør Odense attraktiv som uddannelsesby.

jan boye

borgmester (K) i Odense

De studerende og Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce