"De glade barndomsår"

Bente Kreutz

"De glade barndomsår"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hos dem, der er vokset op med svigt og overgreb, ser det anderledes ud med barndomsminder. De har huller i mindebillederne. Den tid, de har brugt på at fylde disse ud, kan efterhånden regnes i år.

Der er mange minder, de godt kunne leve foruden.

Men sådan fungerer det ikke. Når underbevistheden, giver slip på det skjulte, kommer det frem, nogen gange i små glimt, andre gange så stort og voldsomt, at det vælter et menneske omkuld. Her bliver ikke taget hensyn. Det kommer, som det kommer, og modtageren får ingen flugtmulighed eller chance for at sortere.

De har lært, når først der er åbnet op, kan de kun skjule det igen ved at yde overgreb på dem selv.

Misbrug, spiseforstyrrelser, cutting, sindslidelser og lignende, så drastisk en "indsats" vil det kræve af dem.

Hos flere voksne, jeg har talt med, er det personlige problemer, skilsmisse, dødsfald og lignende, der bryder hul igennem.

Livskriser, som kræver al deres psykiske styrke at gennemleve, fjerner energien, de har brugt på at fortrænge.

Nu kan intet holde minderne væk fra bevidstheden længere. Hvor uretfærdigt, eller?

Det kan også handle om de største begivenheder i et menneskes liv. At blive forældre, eller bedsteforældre. At opleve sit barns succes. Når de kommer i kontakt med store kærlighedsfølelser, åbner de op - helt ind i sjælen.

Mens et menneske er allermest sårbar, vælter billeder, lyde, lugte, kropsfornemmelser og meget andet op og ruller igennem dem. Om de ønsker det eller ej. Om de har styrken, til at opleve igen. Om de står midt i noget godt og spændende. Et nyt forhold, job, rejse?

Om de har store fremtidsplaner, om de kan få hjælp, så de ikke går helt i stykker. Det bliver der ikke taget hensyn til, når minderne popper op.

Derfor tag fat før det tager fat i dig. Her er ingen nem udvej.

Love om psykologhjælp bør justeres og tilpasses, så den ikke kun tilgodeser de af os, der er så heldig at møde en forstående læge. Det skylder samfundet dem - ganske enkelt.

Det undrer mig til stadighed, at vigtige nøglepersoner kan være så uvidende, hvad de rent faktisk er, om børn og pårørende af misbrugere. Taget i betragtning, at de beskæftiger sig med problematikkerne omkring dem hver eneste dag, er det uvirkeligt og ufatteligt.

De tusinde af mennesker, som har uddannet sig og fortsat uddanner sig, som går på arbejde hver eneste dag år ud år ind, som får løn for at hjælpe andre mennesker, men ikke evner at se hvem, de er, og hvad de har brug for. Hvad der får dem til at føle sig uønsket og udstødt. Hvad de ikke tør sige højt og dele med andre. Hvad der er forbundet med stor personlig smerte, at erkende og vedgå.

Den menneskelige mekanisme kaldet benægtelse, er ikke kun misbruger-adfærd, men ganske fundamental adfærd hos pårørende.

Det er min konklusion.

bente kreutz

Svendborgvej 392, Faaborg

"De glade barndomsår"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce