Dansk-tysk samarbejde


Dansk-tysk samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vores evne til at udvikle det grænseoverskridende samarbejde med partnere syd for grænsen får stor betydning for, hvordan vi i Syddanmark vil klare os i den globale konkurrence.

Vore muligheder for at skabe vækst og nye arbejdspladser er på spil - og dermed vore børn og børnebørns fremtid og velfærd.

Det grænseoverskridende samarbejde er ikke kun en sag for sønderjyder. Det er en helt afgørende opgave for virksomheder, uddannelsesinstitutioner, organisationer, kommuner m.fl. i hele den syddanske region. Uanset om de er lokaliseret på vestkysten, i Trekantområdet eller på Fyn.

Trods mange ligheder er der også markante forskelle på samfundene nord og syd for grænsen. Det gør samarbejde besværligt. Men forskellighederne kan med en målrettet og langsigtet indsats gøres til fælles styrkepositioner.

Når arbejdsløsheden syd for grænsen er høj, mens vi nord for grænsen mangler arbejdskraft, vil udviklingen af et grænseoverskridende arbejdsmarked skabe dynamik og vækst på begge sider af grænsen. Vi skal gøre det lettere at pendle over grænsen og at flytte mellem Syddanmark og Nordtyskland.

Vi startede med infocenter Grænse, det har eksisteret i to år. Det er et tilbud om rådgivning og service til borgere, som pendler over grænsen eller vil bosætte sig på den anden side, men også et tilbud til firmaer, organisationer på begge sider grænsen.

Et dynamisk grænseoverskridende arbejdsmarked kan bryde tendensen til befolkningstilbagegang, som risikerer at gøre Syddanmark og hele grænseregionen til en region af pensionister.

Der ligger mange fremtidige arbejdspladser i servicesektoren. I Syddanmark kan vi lære af vore samarbejdspartnere syd for grænsen, hvor serviceerhvervene tegner sig for en større del af arbejdspladserne.

Gennem samarbejde om forskning og uddannelse, opkvalificering af arbejdskraft, partnerskaber og netværkssamarbejde hen over grænsen m.v. kan vi skabe forudsætningerne for at udvikle grænseregionen til en væsentlig aktør som brohoved mellem Hamborg og København.

På forsknings- og uddannelsesområdet har vi et efterslæb på begge sider af grænsen. Men med universiteter i Kiel og Flensborg, et decentraliseret Syddansk Universitet og andre velfungerende videregående uddannelser har vi forudsætningerne for at gøre noget ved det.

Vi kan gøre meget på egen hånd i Region Syddanmark. Men hvis vi skal vokse og nå at skabe vækst, beskæftigelse og udvikling på langt sigt, skal vi satse målrettet.

Heldigvis har vi gode kontakter og samarbejdsrelationer at bygge videre på. Sønderjyllands Amt har i mange år haft et formaliseret samarbejde med Sydslesvig, mens Fyns Amt har gennemført en lang række grænseoverskridende projekter sammen med Kern-regionen i Slesvig-Holsten.

Carl Holst, er regionsrådsformand (V) i Region Syddanmark.

Dansk-tysk samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce