Butiksejere som stopklods


Butiksejere som stopklods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sommerundersøgelse hos Dansk Handel & Service peger på, at 14 pct. af landets butikker uden held har søgt at rekruttere nye medarbejdere i 1. halvår.I specialhandlen med udvalgsvarer drejer det sig om hver fjerde butik. Og det kan blive værre endnu.

Andre brancher med stor mangel på kvalificeret arbejdskraft har travlt med at fiske i rørt vande efter dygtige medarbejdere i detailhandlen. Dygtige butiksfolk, der er vant til at begå sig godt over for omverdenen har altid været en efterspurgt arbejdskraft i andre brancher. Især i disse år. Og det endnu mere med baggrund i henvisning til den nu et år gamle nye lukkelov med konkurrence på mere søndagsåbent og dermed stadig mere søndagsarbejde.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft kan lukke butikker. Har man f.eks. fire butikker og realistisk set kun kvalificeret personale til de tre, så er det forståeligt, at butiksejere alvorligt overvejer i tide at lukke den mindste, den dårligste, den længst væk fra de andre,for at få personalekabalen til at gå op - især hvis 1. søndag i måneden er svær at undslå sig med f.eks. en butik i et center eller i en bymidte med mange søndagsåbne storcentre omkring sig. Lukker den ene, inden det er for sent, så ikke alle butikker kommer i betjeningskrise.

For at kunne holde på kvalificerede medarbejdere i specialhandlen er det derfor uundgåeligt at opleve mange butiksejere som barsk stopklods for fælles søndagsåbent den 1. søndag i måneden i rigtig mange bymidter, også i større byer. At miste kvalificerede medarbejdere eller selv hænge på alle åbningssøndage er nok vurderet langt mere menneskeligt kostbart end at være med på søndagsåbent den 1. søndag i måneden med et samlet set søndagsunderskud, i heldigste fald et beskedent overskud midlertidigt.

Som en konsekvens af udviklingen ser vi også, at detailhandlen er blandt de bedste til at beskæftige stadig flere danskere af fremmed herkomst, især de, der er født og opvokset i Danmark, og nu også stadig flere medarbejdere i aldersgruppen over 45 år med børnene fra hånden.

Dertil kommer, at Venstres næstformand i folketingsgruppen, Inger Støjberg, har meldt ud med at ville fremlægge forslag om "Afskaffelse af lukkeloven". Det er da at smide benzin på et bål, der kan ende i en yderligere "masseflugt fra detailhandlen", end i medarbejdertomme butikker og dermed som flere i detailhandlen har meldtud med, at en afskaffelse vil betyde et blodbad af butiksdød. Men det ønsker og evner mange landspolitikere jo ikke at fatte forståelsen af. Det er jo heller ikke særligt populistisk.

Men ellers tyder det jo på, at dette år med en god start i 1. halvår og fortsat en pæn vækst, med mere underskud af personale end overskud, indtjeningsmæssigt bliver et godt år for detailhandlen -med samtidig mange butiksejere i fuld gang med at rebe sejlene for resten af dette årti, hvor det bliver yderst svært at skaffe og holde på kvalificeret arbejdskraft.

Bent Aarrebo Pedersen, Vestre Messegade 9 A, Hvidovre, er formand for Hvidovre Erhvervsforening og Danmarks Handelsstandsforeninger.

Butiksejere som stopklods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce