Bibliotekslukninger

Troels Christensen

Bibliotekslukninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at kommunerne i 2007 reducerer biblioteksbudgetterne med fire-otte pct. og nedlægger op imod 100 filialer. Det har udløst en debat om, hvorvidt de mange bibliotekslukninger går ud over den danske kultur og velfærd, og med Mogens Jensen (S) i spidsen har flere forsøgt at tegne et skræmmebillede af situationen og skarpt kritiseret kulturministeren.

Men først og fremmest er og bliver bibliotekerne en kommunal opgave. Vi har en ganske fornuftig rammelov, der udstikker de overordnede linjer for bibliotekerne. Og det er så op til kommunerne selv at udføre opgaven inden for de rammer. Hvis borgerne i den enkelte kommune således ikke er tilfredse, er det deres lokale politikere, de må protestere til, og ikke os på Christiansborg.

Dermed ikke være sagt, at vi på Christiansborg ikke følger og interesserer os for udviklingen. For det gør vi. Og fakta er, at der er mange gode historier om, at besparelserne ikke nødvendigvis fører til forringet service. Tværtimod.

En undersøgelse fra Århus viser, at det ikke betyder noget for antallet af lånere, hvorvidt der er et bibliotek i nærområdet. Folk søger hen til de biblioteker, der har det største udvalg og den bedste service. Lukninger af biblioteksfilialer kan derfor i mange tilfælde betyde ekstra ressourcer til de store biblioteksfilialer og en styrkelse af den service, borgerne efterspørger.

Det er således ikke rimeligt at konkludere, at kommunalreformen alene har presset kommunerne ud i besparelser. Kommunalreformen har i høj grad fungeret som en kærkommen lejlighed til at få ryddet ud i mindre hensigtsmæssige organiseringer og optimere en række serviceydelser.

Det handler om at tænke kreativt og fremadrettet - og gerne tage ved lære af nabokommunernes erfaringer.

Kommunalreformen har givet 98 stærke kommuner, hvor de fleste får en selvstændig kulturforvaltning med et stærkt fagligt miljø i stedet for som tidligere, hvor kulturen ofte blot har været vedhæftet en børn- og ungeforvaltning.

Derudover betyder de større kommuner også en udvidelse og styrkelse af samarbejdet mellem arkiv, bibliotek og museer. Borgerne kan selvfølgelig også selv engagere sig aktivt - ildsjæle og udnyttelse af nærdemokratiet er ofte den bedste vej til de gode idéer og løsninger.

I dag er "situationen for landets biblioteker" på dagsordenen i Folketinget. Vi ser frem til debatten og at få alle de gode argumenter og fakta frem i lyset.

Troels Christensen, Egebjergvej 104, Sørbymagle, Slagelse, er MF (V), medlem af kulturudvalget.

Ellen Trane Nørby, Kastanie Allé 46, 1. tv., Sønderborg, er MF (V), kulturordfører og medlem af kulturudvalget.
Ellen Trane Nørby
Ellen Trane Nørby

Bibliotekslukninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce