Bibelen er en sand bog

Kurt Ravnkilde

Bibelen er en sand bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I snart lang tid har debatsiderne været fyldt med debatter, der handler om tro contra viden, teister contra ateister og gudsbeviser contra det modsatte. Alle debattører mener, at de forsvarer den generelle sandhed - virkeligheden.

I det kristne miljø, som jeg er opvokset i, var man ikke i tvivl om, at man havde sandheden - forkyndte sandheden - og havde svarene på alle spørgsmål, der vedrørte fortid, nutid og fremtid, så, da jeg kom i gymnasiet, var det virkelig en udfordring til min tro, bl.a. mødte jeg den filosofiske tankegang: "das Ding an sich und das Ding für uns".

Det gik op for mig, at tilværelsen ikke var så enkel, som jeg altid havde fået forkyndt. Der eksisterede en virkelighed; men det var ikke alt ved en virkelighed, der var tilgængelig for os. "Vi kan kun erkende stykkevis og delt", for nu at citere en bibeltekst.

Især gjorde litteratur et stort indtryk på mig. I 1950 havde præsten Gerhard Rasmussen vundet en pris for den bedste kristelige roman det år, nemlig bogen: "Det sande ansigt". Præsten, vi havde i religion i gymnasiet, læste op af denne bog. Indholdet greb mig og satte især begrebet: sandhed på plads.

I denne bog møder vi arkitekten Troels Rolf, der opfatter sig selv som idealist. Han havde til stor utilfredshed for sin fine familie giftet sig under sin stand. Han var en dygtig og velanskreven arkitekt, var yderst tilfreds med sig selv, ja, så meget idealist, at han bestemt ikke følte, at han begik nogen fejl, ja, han var vel i sine egne øjne nærmest fuldkommen. Alt lykkedes for ham. Man kunne vel klare sin tilværelse.

Men pludselig væltede hans tilværelse for ham. Han havde den aften som sædvanligt gået tur på det sted, hvor en lille pige var blevet fundet, voldtaget og dræbt. Han havde været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, blev hentet til afhøring, mistænkt for at have begået forbrydelsen, og varetægtsfængslet.

I fængslet havde han mange samtaler med farbroderen, der var præst. Disse samtaler endte med, at Troels kom til den erkendelse, at hans natur i bund og grund var den samme som forbryderens, og at han kunne have begået en sådan forbrydelse. Han erkendte sandheden om sig selv.

Vi kan nok så meget diskutere Jesu guddommelighed, hans jomfrufødsel, hans undere osv. osv. Men det kan ikke diskuteres, at Jesus med sit liv, sin forkyndelse og sit offer afslørede sandheden om mennesket. Den kristne sandhed er sandheden om mennesket.

Derfor kom jeg også til den erkendelse, at Bibelen er en sand bog, fordi den ærligt og redeligt skildrer os mennesker på godt og ondt. Den indeholder ikke primært skildringer af helgener, men af mennesker, en menneskehed, der er fejlende, især, fordi den ikke evner at behandle sine medmennesker med barmhjertighed.

Hvis vi alle erkendte sandheden om os selv, kunne verden måske komme til at se helt anderledes ud.

I forbindelse med filmen: "The Passion of the Christ" havde DR2's deadline besøg af journalisten, teologen og katolikken Iben Thranholm, der bl. a. sagde, at hun ikke kunne forstå, at ingen i dag ville erkende sandheden om sig selv, at vi dagligt svigtede vor næste og derfor alle havde brug for barmhjertighed.

Jesus måtte lade livet, fordi ingen især i det jødiske establishment tålte at høre denne sandhed. I dag er det også lettere at rakke andre og deres tro ned, end det er at erkende sandheden om sig selv.

kurt ravnkilde

pensioneret skolekonsulent, Gyvelvej 11, Odense SV

Bibelen er en sand bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce