Arkitekter værdiforøger


Arkitekter værdiforøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er med dyb undren, at jeg som arkitekt er vidne til den foretagsomhed, der er i den danske byggeaktivitet. Jeg tænker såmænd ikke på den professionelle del af branchen, men helt og aldeles på den private byggevirksomhed.

Når privaten skal shines op, vil man gerne give masser af penge til nye køkkener, badeværelser, udestuer og så videre. Man må jo indrømme, at håndværkere koster penge, mange penge. Men håndværkere er for de fleste nødvendige når der skal lægges rør ind og trækkes kabler og så videre.

Det er yderst sjældent, at vi som arkitekter bliver spurgt, når folk gerne vil renovere det dyreste, de ejer. Det kan folk åbenbart selv finde ud af.

Problemet er bare oftest, at husene bliver arkitektonisk og byggeteknisk skamferede ved uheldige tilbygninger eller isætning af nye vinduer, døre mm. Det er alvorlige ting, som faktisk nedsætter prisen ved salg af husene. Samtidig får vi grimmere byer.

Arkitekterne er med til at værdiforøge private boliger, hvad enten det er villaer eller lejligheder. Med enkle, velproportionerede og byggeteknisk rigtige løsninger tegner arkitekter smukke streger.

Ofte kan det gøres for få tusinde kroner, men rigtig mange mennesker er åbenbart af den opfattelse, at arkitekter er dyre. Det er ikke sandt - sørg for at få en klokkeklar aftale inden igangsættelse, så kan det ikke gå galt. Rigtigt udført vil det skabe ganske pæne værdiforøgelser som ved salg vil give en ofte væsentlig højere pris.

Mænd kører helt automatisk regelmæssigt deres biler på værksted og betaler uden at ryste på hånden mange penge for bilreparationer. Argumentet er at bilerne skal være velkørende, økonomiske og samtidig se pæne ud.

Men til boligernes vedligehold behøves ingen rådgivning! Helt uforståeligt, idet boligen uden sammenligning er den største investering, et menneske foretager sig i hele sit liv. Oftest koster huse 10 til 20 gange så meget som en bil!

Bare én gang forkert påstrygning af maling kan gøre ubodelig skade. Utilstrækkelig ventilation kan medføre skimmelsvamp, som kan give beboerne astma og i værste fald medføre krav om nedrivning. Forkerte bygningskonstruktioner kan forårsage revner, som ødelægger murværk. Der kan komme fugt i konstruktionerne, som ødelægger vægge, dæk og lofter. Sådan kan man blive ved i en uendelighed.

De arkitektoniske skader kan enhver se - det må man se, om man kan abstrahere fra. Beskadigede og ødelagte bygningskonstruktioner udstilles nådesløst i de lovpligtige tilstandsrapporter.

Kort sagt vil jeg opfordre til at gøre brug af rådgivere, når der skal renoveres eller nybygges. Håndværkerne er dygtige, men også kun fagfolk på eget felt. Gode materialer sat forkert sammen kan medføre de førnævnte skader. Brug arkitekterne!

gert johannesen

chefarkitekt m.a.a., Buchwaldsgade 35, 2., Odense C

Arkitekter værdiforøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce