Alle har kreativt potientale

Paul hegedahl

Alle har kreativt potientale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så skal vi igen være vidner til en påstand, hvor veluddannede og begavede personer i fuldt alvor hævder, at der findes nogle mennesker, der er kreative, og at de andre så må indordne sig. Jeg tænker her på artiklen "Giv primadonnaerne plads på jobbet", JobErhverv, 3. februar.

Det er så klart en udløber af begrebet Richard Floridas bog "Den kreative klasse", læst og citeret af mange, forstået af meget få.

I sin bog skriver Florida, at ethvert menneske er kreativt på sin måde. Det kan også udtrykkes som, at alle mennesker ejer et kreativt potentiale.

Det er en meget stor misforståelse at tro, at det er bestemte mennesker og bestemte fag, der har monopol på kreativitet. Man kunne jo lade mennesker have deres forenklede opfattelser i fred, men i dette tilfælde er den klichéprægede kasseopdeling farlig, fordi den bekræfter nogle fordomme om, at det kun er nogle særligt udvalgte, som har eneret på at være kreative.

Netop i tiden fremover er det for det danske samfund særdeles vigtigt at indse, at alle kan udvikles til at være kreative - på alle niveauer, i alle fag - og at det er en af de væsentligste veje til dansk velfærd, vækst og eksistens i det globale samfund.

Kunstige opdelinger af mennesker i primadonnaer og så os andre, der må tolerere dem, er direkte skadelig for udviklingen - og udtryk for en meget forenklet verdensopfattelse.

Der findes vel op mod 100 forskellige definitioner på kreativitet og på forskellige aspekter ved kreativitet, f.eks. den kreative person, det kreative produkt/tjenesteydelse, den kreative proces og det kreative miljø. Helt overordnet er kreativitet en mental proces, som skaber nye anvendelige idéer eller begreber ved at se nye sammenhænge mellem eksisterende idéer, begreber, produkter/tjenesteydelser. Begrebet kreativitet er bredt og komplekst.

Det er rigtigt, at kreativitet trives i et miljø med frihed og variation, men hvis man som udgangspunkt accepterer, at alle mennesker - givet de rette betingelser - er kreative og kan skabe nye løsninger på problemerne, er der her i landet en rigelig kreativitetsreserve, når de får de rette betingelser, bl.a. en positiv modtagelse af nye idéer uden automatiske afslag.

Det er på alle områder i samfundet, der er behov for kreativitet, Også når det handler om administration, drift og andre tilsyneladende rutineprægede opgaver.

Jeg har mødt mennesker fra mange forskellige livsgerninger, som har udvist stor kreativitet på tilsyneladende meget jordbundne områder.

Grundlæggende er kreativitet noget ganske enkelt. Psykologen A.H. Maslow sagde: "Det afgørende spørgsmål er ikke, hvad er det, der skaber kreativitet? Men, det er, hvorfor i Guds navn er ikke alle kreative. Hvor har vi mistet det menneskelige potentiale, Hvordan blev det forkrøblet? Efter min mening er det rette spørgsmål ikke, hvorfor mennesker skaber, men hvorfor mennesker ikke er kreative og innovative. Vi må holde op med at være overraskede over kreativitet, som om det er et mirakel, at nogen skaber noget".

Det er jo ikke umuligt, at journalisten har misforstået forskerens arbejde primadonnaer. Men er det rigtigt fremlagt, lyder det beklageligvis som om, forskningen er på vej ind i en blindgyde, hvis vi skal til at skabe en speciel klasse af "ildsjæle" (alene dette forslidte udtryk), som skal "tolereres".

Alle har kreativt potentiale. Dette kreative potentiale skal bringes i spil. På alle områder i samfundet!

paul hegedahl

Store Stege 20, Dyreborg, Faaborg

Alle har kreativt potientale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce