Ålefiskeriet er truet. Kulturhistorisk fritidsfiskeri ved at uddø


Ålefiskeriet er truet. Kulturhistorisk fritidsfiskeri ved at uddø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Per Hummelgaard, Skibhusvej 401, Odense C - formand for Skibhusenes Have- og Baadeklub
Billede
Synspunkt. 

I det gamle Skibhusene i Odense er det kulturhistoriske fritidsfiskeri ved at uddø som følge af stramninger af fredninger i Odense Inderfjord.

Vi kan gå en generation tilbage, hvor f.eks. afdøde mand og kone i mit hus havde hver sin fiskepram og stagede rundt på fjorden efter fisk. Blussede og stangede ål (ikke tilladt mere), og garnfiskede efter fladfisk.

Odense Fjord er en af de mest restriktive fjorde i landet i forvejen. Kendt af fritidsfiskere omkring i de små havne på Fyn.

I Kerteminde spurgte en fisker mig, hvorfor vi ikke kunne få udsætningerne af fisk til at lykkes i Odense, når de kan i Kerteminde? I Kerteminde har de fanget mange ål. Jeg ved det ikke...jeg kan se at nogle af udsætningerne foregår på det yderste af Odense gamle kanal i udløbet, og at masser af ålekrager (skarv) og sæler hidtil har hygget sig med at spise løs.

Sælerne har de sidste par år været et problem for os, da de har fundet en teknik med at patruljere langs vores ruser for derefter at spotte ål i ruser, trække dem gennem rusenettet i halen og bide ålen over i en halvdel og spise den. Resten af den døde ål kan vi så smide ud bagefter og reparere rusen. Der er fornuftigt nok ved at ske en regulering af sæler derude.

Der lægges op til en yderligere stramning af regler omkring fiskeri af ål efter enighed i EU. Hvis det betyder flere regler i Odense Inderfjord, lukker det fritidsfiskeriet fuldstændig. I forvejen må vi ikke fiske efter ål i perioden 10. maj til og med 31. juli. Hvis der kommer yderligere tre måneders fredning fra september til 1. februar lukker det ned for det rekreative ålefiskeri.

Den sidste stramning var fredning med garnfiskeri fra 1. december til og med 15. maj. Det har betydet stilstand i aktivitet for os det meste af året. Jeg vil håbe, at en eventuel fredning i vintermånederne vil medføre en lempelse af fredninger på andre tidspunkter af året, så vi kan overleve. Som fritidsfiskere og kulturbærere.

Skibhusenes Have- og Baadeklub er en lille forening med 100 medlemmer. Nogle har ikke båd og flere med båd er ikke nødvendigvis fritidsfiskere. Vi er en selskabelig forening i lokalområdet, der skaber aktiviteter og sammenhold, og fritidsfiskeri er en del af indholdet. Vi er absolut berettiget. Flere af vores medlemmer er ældre pensionister og efterlønsmodtagere, der ser en glæde i det, vi tilbyder.

Det giver mening og livsindhold at kunne fiske og være en del af sammenholdet i vores forening. Mange folk kommer forbi hos os og nyder miljøet, naturen og ser det hyggelige i vores lille fiskeleje i Odense C. Vi bliver bragt tilbage i tiden, siger de.

Lad os i Odense Kommune være kendt som dem, der giver plads til alle interesser og foreninger omkring fjorden. Naturfredning, jæger, lystfisker, kano og kajak, mountainbike, sejlklubber, spejder, ornitolog o.a.

Hvis alle de, som har glæde af at overnatte i de fantastiske sheltere på Stige ø, stadig skal kunne vinke glædeligt til en fritidsfisker, der sejler forbi og få en snak, så bør I overveje vores berettigelse som fritidsfiskere, når fredninger i Odense Inderfjord skal debatteres. Vi er også en del af det hele.

 

 

 

Ålefiskeriet er truet. Kulturhistorisk fritidsfiskeri ved at uddø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce