10 bud på en bedre skole


10 bud på en bedre skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eleverne møder op til en skole, som har været udsat for lidt af hvert de seneste år. I flæng kan nævnes: Det seneste folkeskoleforlig med fokus på tests og et stivnet faglighedsbegreb. Kritik af lærerne og skolelederne. En kommunalreform, som formentlig vil betyde skolelukninger og yderligere centralisering.

SF er ikke med i folkeskoleforliget, fordi vi ønsker en skole, som har afsæt i alt det positive, vores folkeskole også står for - fremfor i de negative fixpunkter, som regeringen, DF og Socialdemokraterne konstant fremhæver.

Vi har dygtige og engagerede lærere, som ganske vist ikke får den efteruddannelse, de har brug for at kunne yde den optimale undervisning. Dertil kommer alle de ekstra krav om individuelle handleplaner og en lind strøm af møder, der jo alt andet lige går fra det centrale: undervisningen!Hvem kan fortænke studerende i at fravælge lærerstudiet, når disrespekten for faget er så udtalt?

Vi har dygtige og engagerede skoleledere, som ikke får lov at prioritere denpædagogiske ledelse, da de druknes i administrativt arbejde, der tager tiden fra visionær og spændende pædagogisk udvikling.

Vi har dejlige, glade og udfordrende unger, som helst skal have det optimale ud af deresskolegang, men som rigtig mange steder har dårlige arbejdsforhold og forældede undervisningsmaterialer. Mange steder er der for mange elever i klasserne, hvilket giver larm og uro. De høje klassekvotienter kan oven i købet forventes at blive højere med kommunalreformens ikrafttræden, da den tvinger mange kommuner til at spare yderligere!

De fysiske rammer er flere steder så nedslidte, at Arbejdstilsynet ville lukke skolen, hvis arbejdsmiljøloven også omfattede børn.

Det er af største vigtighed, at vores børn ikke bare bliver kanonbelærte udenadsrobotter, men at folkeskolen også lægger vægt på trivsel, kreativitet og fleksibilitet. Vi skal producere arbejdskraft til en verden, der løber stærkere end nogensinde, men også skabe livsduelige individer, som kan begå sig i en verden, hvor samspillet mellem kulturer aldrig har været vigtigere.

SF's bud på en endnu bedre folkeskole kan skitseres i følgende 10 punkter:

- Skolerne skal udvikle en god evalueringskultur med mulighed for at formulere prøver og tests decentralt på den enkelte skole, i de enkelte kommuner.

- En arbejdsmiljølov, som skal omfatte børn i de danske folkeskoler.

- Intensiv læsetræning i indskolingen med ansættelse af læsekonsulenter.

- Plads til pædagogisk skoleledelse.

- Større fokus på skole-hjem-samarbejdet.

- Udvidet brug af tolærerordninger i de enkelte klasser.

- Max. 24 elever i hver klasse.

- Lærerne skal udelukkende undervise i deres linjefag.

- Børnene skal hver dag tilbydes gratis, økologisk frokost.

- Eleverne skal undervises i kulturforståelse, globalt udsyn og verdensborgerskab.

Anne Baastrup er MF (SF), Pernille Vigsø Bagge er MF, uddannelsesordfører (SF).

10 bud på en bedre skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce