Tysk forfatter i Brechts Hus: - Det er godt at have en bestemt isolation omkring sig

Bestyrelsen i Foreningen Brechts Hus udvælger de personer, der kan få tildelt en arbejdsperiode i huset. Kunstnerne, der kan søge om ophold, kan beskæftige sig med mange former for kunst fra litteratur til teater, film, radio, billedkunst, skulptur og musik med mere. Foto: Michael Nørgaard.

Tysk forfatter i Brechts Hus: - Det er godt at have en bestemt isolation omkring sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brechts Hus kan noget særligt, mener den tyske forfatterinde Susanne Neuffer. Hun har været på ophold i to uger i huset, og det virkede for hendes manuskript.

Svendborg: Bindingsværkshus med hvidkalkede vægge og stråtækt tag kendetegner Brechts Hus på facaden, men på indersiden af murene er det mere ukendt for offentligheden, for her holder kunstnere og videnskabsfolk til fra hele verden, der lejer huset i løbet af året med formål at bruge det til at arbejde i.

Foreningen Brechts Hus udgiver mandag en ny bog, der blandt andet beskriver huset som kunstrefugium. Siden 1996 har Brechts Hus været opholdssted for kunstnere og videnskabsfolk fra en række forskellige lande, der har kunnet søge om at leje huset til et arbejdsophold. Især forfattere fra Tyskland har været flittige gæster gennem tiden.

En af dem er den tyske forfatterinde Susanne Neuffer. Hun har været på ophold i huset i to uger og medbragte et manuskript til en roman, hun skulle arbejde på.

- Det er godt at have en bestemt isolation omkring sig og være et andet sted. Det er vigtigt for mig, for jeg kan ikke skrive i toget. Og hvis du er hjemme og vil have isolation, er der venner og familie, siger hun.

Brechts Hus blev til et kunstnerrefugium i 1996. Der har været 17 nationaliteter boende i huset. I perioden 1995-2016 har huset været udlejet 189 gange. Tyske forfattere har især brugt huset. Foto: Michael Nørgaard.
Brechts Hus blev til et kunstnerrefugium i 1996. Der har været 17 nationaliteter boende i huset. I perioden 1995-2016 har huset været udlejet 189 gange. Tyske forfattere har især brugt huset. Foto: Michael Nørgaard.

Koncentration og ro

Brechts Hus gav hende mulighed for at arbejde med en bestemt koncentration. Det var ikke altid, hun vidste, hvad hun skulle, men så kunne hun vente der i fredelige øjeblikke.

- Du er alene med dig selv, du bliver nødt til at acceptere det. Disse øjeblikke har man brug for, når man laver kunst, man kan ikke producere hele tiden, siger hun.

Susanne Neuffer søgte ophold i Brechts Hus, fordi hun ville have ro og inspiration til sit arbejde med sin tekst. Hun manglede en særlig struktur i manuskriptet, fordi det foregik i to tider, i 30'erne og i nutiden, forklarer hun.

- Jeg havde ikke lyst til at fortsætte med manuskriptet, og jeg forestillede mig februar kold og mørk, og at dette ville være det rigtige tidspunkt at beskæftige sig med novellen på og intet andet. Enten skulle jeg fortsætte eller smide den væk, siger Susanne Neuffer.

Tidligere visit

Den første gang, Susanne Neuffer besøgte Brechts Hus i Svendborg, var i maj 2016. Dengang var hun i Brechts Hus i fire uger, et ophold, hun var blevet tildelt af "Hamborg Administration for Culture and Litterature", som en gang om året giver et ophold til en ny kunstner, og denne gang blev det Susanne Neuffers tur til at få et ophold i Brechts Hus.

- Jeg blev rørt, da jeg var i huset, det var så smukt og moderne. Du har alt, som du har brug for, det gør livet så nemt. Huset er meget stort, og når du bare er en person, så bruger du ikke det hele, siger hun.

Lange borde

Susanne Neuffer mener, man bliver påvirket på en særlig måde af den atmosfære, der er i huset, særligt det sted hvor Brechts sad og se hvad han så, har en indflydelse. Lige der er det bedste sted at arbejde i huset, mener hun.

- Det er ved vinduet, ved skrivebordet. Der er godt at sidde, også selvom man ikke skriver, og du bare kigger ud af vinduet, det er det bedste, siger hun.

Sussanne Neuffer har læst en del om Brechts liv og husker, at han var glad for lange borde til sit arbejde, og nu forstår hun hvorfor. For da hun skulle skrive på sit manuskript, gjorde hun brug af et langt bord i huset.

- Jeg havde ikke computer med mig, kun papirer. Jeg kunne arbejde direkte med manuskriptet og lægge papirerne omkring mig og finde en struktur. Normalt skriver jeg noveller, men denne gang skulle jeg arbejde med et stort manuskript, siger hun.

Opholdet i Brechts Hus gjorde at Susanne Neuffer opnåede det mål, hun havde sat sig for at finde strukturen.

- Nu er jeg her med en novelle, der har en struktur, som jeg kan og har lyst til at fortsætte med, siger hun.

Tysk forfatter i Brechts Hus: - Det er godt at have en bestemt isolation omkring sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce