Køres i lastbiler: Kraftvarmeværk henter affald i Tyskland

I de seneste tre uger er der kørt omkring 2000 tons affald fra Bremen til Svendborg, hvor det bliver brændt af på Svendborg Kraftvarmes værk på Bodøvej. Arkivfoto: Kim Rune

Køres i lastbiler: Kraftvarmeværk henter affald i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tysk husholdningsaffald bliver kørt til Svendborg i lastbiler, når Svendborg Kraftvarme mangler affald.

Svendborg: For første gang går Svendborg Kraftvarme udenfor landets grænser for at hente affald til afbrænding på værkets anlæg på Bodøvej.

Kraftvarmeværket har i halvandet år ligget i forhandlinger om levering af affald med det tyske selskab Venado fra området omkring Bremen, og i de seneste tre uger er der kørt lastbiler fra Tyskland til Svendborg med omkring 2000 tons tysk husholdningsaffald.

Leverancen er blevet betragtet som et forsøg, og det er ifølge Ove Engstrøm (K), formand for bestyrelsen i Svendborg Kraftvarme, faldet heldigt ud.

- Vi kan efter de tre uger konstatere, at vi har meget god erfaring med tyskerne, siger Ove Engstrøm.

Svendborg Kraftvarme har hvert år brug for at få tilført mellem 48.000 og 52.000 affald for at sikre den bedst mulige drift af anlægget, og de 42.000 tons kommer fra de nærmeste kommuner.

De resterende mængder skal findes andre steder, og her har man altså søgt mod Tyskland for at finde en leverandør.

- Vi har nu en aftale, som betyder, at vi kan kontakte tyskerne, hvis vi eksempelvis står og mangler 3-4000 tons affald. Det handler om at supplere op, så vi hele tiden har affald nok i vores siloer til, at vi kan køre kontinuerligt, forklarer Ove Engstrøm.

Plus i CO2-regnskab

I en tre uger lang prøveperiode er der hver dag ankommet tre store lastbiler med affald til værket i Svendborg. Ove Engstrøm er godt klar over, at transporten slår negativt ud i CO2-regnskabet, men til gengæld har aftalen mange andre fordele.

- Tyskerne har ikke kapaciteten til at brænde affaldet af i Tyskland, så alternativet er, at det ligger i store stakke i deporter udenfor byerne. Og vi har brug for affaldet, som tyskerne betaler penge for at slippe af med, siger Ove Engstrøm.

Direktør i Svendborg Kraftvarme, Kjeld Bussborg Johansen, påpeger, at tyskernes anlæg desuden er langt mindre effektive, og at det samlede CO2-regnskab på den baggrund går i plus trods transporterne.

- De tyske anlæg producerer udelukkende strøm og lukker varmen ud af skorstenen, mens vi udnytter det på en helt anden måde. Derfor slipper vi samlet meget mindre CO2 ud end i Tyskland, også selvom man lægger affaldet på en lastbil og kører det til Danmark, siger Kjeld Bussborg Johansen.

Svendborg Kraftvarme har også kigget mod England og Skotland efter samarbejdspartnere, men valgte altså det tyske selskab fra området omkring Bremen.

Køres i lastbiler: Kraftvarmeværk henter affald i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce