VM for legendarisk bådtype: Først Buenos Aires, så Miami - og i år Troense


VM for legendarisk bådtype: Først Buenos Aires, så Miami - og i år Troense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bådelauget på Tåsinge sætter alle sejl som værter for VM i den legendariske Star-bådtype. Omkring 80 besætninger fra over 20 lande skal kæmpe på Lunkebugten i juli.

Det trofæ er ikke til at overse. Lige nu funkler eftermiddagssolen i kæmpepokalen tronende mellem kaffekopper og en jordbærtærte på bordet udenfor Troense Bådelaug.

Pokalens skønhed kan der være flere meninger om. Hvad der ikke står til diskussion er, at det næsten 100 år gamle trofæ har indgraveret navne af flere af sejlsports-historiens superstars. Et par af dem er Poul Elvstrøm og Dennis Conner. Elvstrøm har løftet pokalen to gange. Mr. Americas Cup, Dennis Conner, hele tre gange.

Indlagt i en passende kasse er pokalen transporteret fra Miami i Florida til Troense havn. Med i flyveren var bådelaugsmedlem og Star-sejler Rune Schytt-Nielsen, Thurø, på vej hjem fra sejladsen Baccardi Cup og et møde i Star-bådenes internationale organisation. Rune Schytt-Nielsen repræsenterede Troense Bådelaug, der er arrangør af VM for Star fra 29. juni til 9. juli i år. De to foregående værtsbyer: Buenos Aires og Miami ...

Indtil sejladserne skydes igang på Lunkebugten, er den værdifulde pokal i forvaring hos hovedsponsoren, Fynske Bank i Svendborg.

Troense Bådelaug rydder hele sin havn  og lukker af for gæstesejlere for at gøre plads til VM for Star-sejlere i en halv snes dage til sommer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Troense Bådelaug rydder hele sin havn og lukker af for gæstesejlere for at gøre plads til VM for Star-sejlere i en halv snes dage til sommer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Havnen ryddes og lukkes

Målt på prestige er værtsskabet for VM i den legendariske Star-bådklasse et af de vægtigste arrangementer nogensinde for sejlsport i Det Sydfynske Øhav.

Bådelauget venter 80 tomands-besætninger plus følgere i form af hjælpere, familie og venner. Over en snes lande ventes repræsenteret.

Alt dette skal håndteres af Troense Bådelaug med base i sin egen, forholdsvis lille havn. Alene bro-pladser til Star-bådene kræver, at hele havnen ryddes for brugernes egne fartøjer og at der lukkes for gæstesejlere i de ti VM-dage. I havnens nærmeste bagland opføres en 300 kvm. stor pavillon-by - eller sagt på det officielle VM-sprog, en racing village. Alt er langt fremme i planlægning, og stævneleder og bestyrelsesmedlem Torsten Jacobsen kan fremvise detaljerede tegninger af verdensmesterskabets landbase:

- Her kan sejlerne slappe af før og efter sejladserne, se video fra banen og få sig en forfriskning, mens de kikker ud på deres både i havnen, siger Torsten Jacobsen over en kop kaffe ved klubhuset.

Den legendariske Star
Star er en international sejlet kølbåd konstrureret i 1911 af amerikaneren Francis Sweisguth (1882-1970).

Star'ens kantede skrog med flad bund har beholdt sin oprindelige facon. Et kæmpe storsejl og en meget let og fleksibel rig kræver god fysik og teknisk kunnen hos den to mands besætning.

Der er bygget over 8400 Star-både, de første mange eksemplarer i træ og siden omkring 1970 i glasfiber med alumast. På verdensplan er der over 2200 kapsejlende Star-både i 40 lande. I Danmark er der omkring 15 aktive Star-både.

Olympisk bådklasse fra 1932 til 2012 (dog ikke i 1976).

Hoveddata: Længde overalt 6,9 m, vandlinje 4,7 m, bredde 1,75 m, dybgang 1,01 m, mastehøjde 9,6 m. Vægt sejlklar: 680 kg. Bulbkøl 401,5 kg (plus/minus 7 kg)

Sejlføring: Storsejl 20,5 kvm. Fok 7,5 kvm. Oprindelig gaffelrigget, i dag bermuda-rigget.

Sejlmærke er en rød stjerne med fem takker.

Kendte Star-bådsejlere: USA's præsident John F. Kennedy og senere desuden hans bror, Robert. Også verdensklasse-sejlerne Dennis Conner (VM-guld 1971,1977 og 1978) og danske Poul Elvstrøm (VM-guld 1966 og 1967) sejlede Star.

Website for Star-VM i Troense Bådelaug: starworlds2017.com

Dommer ved VM i Troense bliver Thomas Jørgensen, Horsens - tidligere Svendborg-sejler og stadig med nære bånd til det sydfynske sejlermiljø. På Thomas Jørgensens cv står bl. a. dommer-job ved flere OL'er og Svendborg Classic Regatta.

- Med til at løfte hele Sydfyn

- Vi er meget glade for den helt enestående opbakning, stævnet nyder alle steder. Det gælder bl. a. klubbens mange aktive frivillige, Troense-borgere, sponsorer, Svendborg Event og andre sejlklubber. Det er arrangementer af den art, der er med til at løfte hele Sydfyn, fastslår Flemming Sørensen, stævnets racemanager og næstformand i bådelauget.

- Troense har atmosfære

Rune Schytt-Nielsen og Flemming Sørensen er begge aktive Star-sejlere. Det faktum tændte de første tanker om at få et stort Star-arrangement til Tåsinge. Bådelauget har flere gange varmet op med værtsskabet for Star-sejlernes nordeuropæiske mesterskab, kaldet Henry Rasmussen Memorial Cup efter Svendborgs verdenskendte bådkonstruktør. Værtsskabet fik gode tilbagemeldinger. De signalerede overfor Star-bådenes internationale organisation, at Troense Bådelaug har potentialet til at håndtere et VM for den legendariske bådklasse.

- Det skulle være i Europa i år. Vi slog Monaco, St. Tropez og Napoli i opløbet. Storbyer kan levere meget, men vi slog på, at Troense har atmosfære, lyder det enigt fra styregruppe-medlemmerne Mette Heide-Jørgensen, Per Rank, Flemming Sørensen, Torsten Jacobsen og Rune Schytt-Nielsen.

Troense i stævnets tegn

I dagene under VM vil meget liv i og omkring Troense stået i stævnets tegn. Allerede nu rapporteres om pres på hotellet, på fritidshuse og værelser, og byens nye frivilligt drevne købmandsbutik ruster sig. Sundfærgen Helge sejler ekstra-ture og Tåsinge-Hallen er reserveret til opmåling af sejl, præmiefest og overrækkelse af den store pokal her midt på kaffebordet.

VM for legendarisk bådtype: Først Buenos Aires, så Miami - og i år Troense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce