VIDEO: Hurtigruten er Norskekystens puls gennem 125 år

Efter passage af Nordlige Polarcirkel serverede denne herre isterninger på agterdækket - ned ad ryggen indenfor blusen ... Se videoen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

VIDEO: Hurtigruten er Norskekystens puls gennem 125 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sejladsen Bergen-Kirkenes-Bergen betjener på en gang lokale passagerer, fragtkunder og turister. Selv mindre øsamfund får hver to besøg af de store tre-i-en-skibe. FAA.dk/Søsiden sejlede med hele vejen rundt.

Den norske verdens-attraktion Hurtigruten er en maritim oplevelse af de unikke. Sejladsen er en enestående kombination af bjergtagende natur, nærværende sørejse og trafikal hverdag langs kystens små og store samfund.

Hele Hurtigrutens flåde er skræddersyet til denne skærgårdsejlads på Norskekysten. Skibene er både optimeret til transport af fragt, af lokale passagerer og af krydstogt-gæster. Denne kombination genererer en del af rejsens oplevelse.

Med op til otte anløb i døgnet er skibene også konstrueret til mange og hurtige havnebesøg. De korteste havneophold på sejladsen Bergen-Kirkenes er på kun et kvarter. De længste varer tre og en halv time.

VIDEO OM BORD: Nordlys, polardåb og smukke fjorde og fjelde

Altid langskibs anløb

Alle anløb sker langs kaj, så besætningen ikke skal bakse ind i et leje. Om skibet ligger nogle meter længere fremme eller tilbage langs kajen er uden betydning. Skibets placering langs kaj skal derfor ikke gennem en tidskrævende tilpasning til godsramper eller en fastmonteret passager-landgang.

Samtlige skibe - på nær veteranen Lofoten - har alt til anløbet hørende med sig i form af et hydraulisk klap-system i siden. Passagerer, biler som gods - alt går over klap. Store som hval-gab åbner portene sig og kører fuldautomatisk op og ned.

Når biler og gods er om bord, hejses de i elevatorer til dæk dybere nede i skibet. Det er smart, og det synes at virke effektivt.

Som i Øhavet i gamle dage

På sin vis trækker Hurtigrutens sejlads linjer tilbage til den historiske kysttrafik i fx Det Sydfynske Øhav. Før broerne kvalte det meste af Øhavets nære skibsfart, sejlede dampere, motorskibe og paketter kystlangs eller fra ø til ø med passagerer, gods og nogle få turister. Det skabte mere liv i farvandet og i havnene, end vi oplever i dag.

For lokalbefokningen var anløbstider ligesom de er for øboer i dag nødvendig udenadslære. Det synes den også at være i Hurtigrutens havnebyer. Mange steder undervejs oplever den sørejsende, at de lokale lige er nede på kajen og kikke: Hvem skal af og på skibet og hvad flytter de travle truckførere af gods frem og tibage over kajen? På Ærø er dette kikke-fænomen kendt som "at gå til færge".

Som sørejsende giver et kik oppe fra skibets sidedæk og ned på kajen et blik ind i rutens betydning for forsyningen af de navnlig mindre samfund. Ud og ind fra skibenes bug så Søsiden truckenes gafler løfte fx fiskenet og gødningsposer samt pallevis af fødevarer, byggematerialer, maskindele, fladskærme og friske fisk.

Fragt-transporten i Hurtigrutens skibe er udliciteret. Det norske Nor-Line står for booking, håndtering og for lager-terminaler på kajerne.

En palle læsset med fx. flyttegods i max. 1,6 m højde koster godt 2000 danske kroner uanset sejladsens længde. Begrebet eksprespakker markedsføres også. Alt er til kundens levering og afhentning i kajens terminal.

Kun tre byer med jernbane

I Danmark er den meste transport af indenlandsk gods som bekendt rykket fra jernbane og coasterfart til landevejenes mylder af lastvognstog. Når det ikke sket langs vestkysten af Norge, skyldes det bl. a. andre afstandsforhold, færre motorveje og at mange af byerne hurtigst og nemmest betjenes fra kystsiden.

I Norge er jernbanen heller ikke et alternativ. Kun tre af Hurtigrutens 34 faste anløbsbyer har togforbindelse. Det er Bergen, Trondheim og Bodø. Jernbanespor er ikke noget man sådan lige ruller ud over fjorde og fjelde.

Voksende turisme til søs

Hurtigruten og de lokale, oprindelige dampskibsselskaber, som forbindelsen er en fusion af, har været Norskekystens pulsslag i næsten 125 år. Formålet var i sin tid at sætte kystsejladsen med passagerer og fragt i et effektivt og billigt system for brugerne. Det gælder stadig.

I de senere år er sejladsen gennem det fjeldrige farvand blevet en voksende attraktion for oplevelses-turister. Mens den koncessionerede, lokale transport af passagerer og gods holder sig nogenlunde stabilt, baserer det meste af rederiets omsætning sig nu på sørejsende, der booker billet til hele den 11 dage lange rundtur Bergen-Kirkenes-Bergen.

De fleste rejsende køber også nogle af rederiets udflugter undervejs. Alene den del af forretningen omsatte sidste år for flere hundrede mio. danske kroner. Nogle af udflugterne har en længde, så skibet skal indhentes pr. bus eller båd i en følgende havn.

- Verdens vakreste sjøreise

Hurtigrutens rejsende kommer fra mange lande. Da Søsiden sejlede med, var tyskere i overtal. Men vi snakkede også med nordmænd, englændere, amerikanere og svenskere - de fleste i den modne alder. Mange af dem var gengangere.

- Sceneriet skifter. Det er en ny rejse hver gang - og på alle årstider, fortalte en nordmand, Leif Moen, fra Ålesund. Han havde sejlet ruten flere gange og var med for afslapning og for at nyde godt af rutens berømmede, norske kystkøkken. Alt godt fra havet. For også menuen er en inkluderet oplevelse på "Verdens vakreste sjøreise".

 

VIDEO: Hurtigruten er Norskekystens puls gennem 125 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce