SØSIDEN

Hans kongelige højhed åbnede lystsejladsmuseet, sejlede med lensbaronen på Lunkebugten og besøgte sejlklubber i Marstal, Svendborg og Rudkøbing

Prins Henrik var også kendt som sejlerprinsen. Med sejlerkasket eller flådeuniform har hans kongelige højhed besøgt Sydfyn og Øhavet adskillige gange.

Det var fx prins Henrik, der gik forrest, da han sammen med dronning Margrethe og regentsparrets nære venner, Molise og Niels lensbaron Iuel-Brockdorff åbnede Danmarks Museum for Lystsejlads på Valdemars Slot i 1996. Regentparret var sejlet hertil i Dannebrog. På den smukke sommersøndag lå kongeskibet for anker i Lunkebugten.

Prins Henrik var også til sin død lystsejladsmuseets protektor. Inden prinsens død havde kongehuset indkaldt bl. a. en repræsentant for lystsejladsmuseet til en orientering om protektoratet, erfarer Søsiden.

Flere gange har prins Henrik sejlet med Niels lensbaron Iuel-Brockdorff i 6 Meter R-båden Lady Day, som lensbaronen ejede. Båden havde i øvrigt en fortid i det norske kongehus. Sidste år var den fremvist i Flensborg som en effekt i en tema-udstilling om royal lystsejlads,

I sommeren 2008 lagde kongeskibet til i Ærøskøbing. I det seperate program for prins Henrik lå et besøg i Marstal Sejlklub. Ved den lejlighed navngav prins Henrik - i fuld uniform - hele syv optimistjoller til de unge Marstal-sejlere.

Traditionen byder, at nye fartøjer navngives med champagne - en liflig drik fra prinsens hjemland. Ved denne lejlighed var de ædle bobler dog udskiftet med økologisk sodavand.

I juni 2007 deltog prinsen aktivt i flere sejladser i DM for bådtypen Drage i Svendborgsunds Sejlklub. Prinsen sejlede i sin egen Drage, White Lady. Dragen kunne medtages på Kongeskibet Dannebrog. Her var der monteret særlige davider til søsætning.

I 1987 bragte interessen for Drager prinsen til Langeland. I september var Rudkøbing Sejlklub vært for stævnet Dragon Cross Cup, som prinsen dog ikke deltog aktivt i. Men prinsen kom forbi. Hans kongelige højhed rundede kajen i afslappet sejlerdress, og prinsen spredte maritim munterhed omkring sig, kan flere Rudkøbing-sejlere huske.

- De var et fint besøg, en dejlig dag med gratis øl på kajen. Jeg mener, at prinsen var her fordi hans Drage var udlånt til en af deltagerne, siger Rudkøbing Sejlklubs formand, Finn Birger Hansen.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
1
Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

1
Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang

Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang