KOØJET

Nordane Shippings Stevns Master skifter navn, farve og reder og får en fremtid i polarnært farvand

Skibsreder Niels Højlund fra Nordane Shipping i Svendborg har skilt sig af med en af sine ældre enheder, bugserbåden Stevns Master. Det 46 år gamle fartøj vil få en fremtid i grønlandsk farvand.

Bugserbådens nye ejer er grønlænderen Mike Høegh fra rederiet Masik i Nuuk. Koøjet mødte den grønlandske skibsreder i flydedokken hos Ring-Andersen i Svendborg. Her var Mike Høeghs nyerhvervelse dokket ind for bundsyn og for farveskift fra den Stevns-grønne til postkasse-rød:

- Vi har været på jagt efter et fartøj af denne type. Det fandt vi så her, siger Mike Høegh til Koøjet.

- Vi skal bruge den til allround-opgaver i vores rederi. Det gælder for eksempel isbrydninger, dykkerarbejde og bugsering af pramme til og fra miner, forklarer Mike Høegh, der er uddannet erhvervsdykker og akademiingeniør.

I løbet af sommeren kan fartøjet også komme helt op til Thule-området, oplyser den nye ejer.

Inden bugserbåden indsættes operativt i Grønland, skal der foruden farveskifte foretages flere ændringer om bord. Malekostens skal også frem, når det snart tidligere Svendborg-fartøjs fornavn skal ændres. Under den nye reder får det navnet Masik Master med hjemhavn i Nuuk. Blandt ændringerne er også montering af en hydraulisk kran.

Masik-rederiet ejer en god håndfuld selvdrevne fartøjer omfattende slæbe- og isbryderkraft, et uddybningsskib, et passagerfartøj plus tonnage til dykkerbrug og mindre fragter. Dertil kommer fire pramme.

Nyanskaffelsen Masik Master blev bygget i 1971 på det hollandske H. H. Bodewes Shipyard.

- Jeg har haft den i omkring 15 år, siger Niels Højlund til Koøjet.

Fartøjet er 32 meter langt og har en Deutz hovedmaskine på omkring 2000 hk. Masik Master sejler på egen køl Svendborg-Grønland.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".