SØSIDEN

Rune Høirup Madsen underviser i astronomi på Svendborg Gymnasium og forklarer baggrunden for naturfænomenet

Rune Høirup Madsen er lektor på Svendborg Gymnasium. Han underviser i det valgfri fag astronomi i skolens 3. G-klasser. Himmelrum, stjerner, sol og måne er også blandt Rune Høirup Madsens fritidsinteresser.

I oktober 2015 besøgte Rune Høirup Madsen Island. Her var han heldig at opleve nordlys:

- Det er et fascinerende naturfænomen. En helt særlig fysisk oplevelse. Man kan sige, at nordlys er den smukke udfoldelse af, at solen udsender elektrisk ladede partikler, der tiltrækkes, som var Jorden en stangmagnet, forklarer Rune Høirup Madsen.

Det kører i en cyklus

Søsiden har besøgt Svendborg Gymnasium og vist Rune Høirup Madsen billederne af nordlys taget fra m/s Lofoten i slutningen af september.

Rune Høirup Madsen kan supplere med, at billederne er optaget på et tidspunkt med uventet høj aktivitet i solens nordlys-skabende udsendelse af elektrisk ladede partikler.

- Solens afgivelse af partikler kører i en cyklus. Den topper hvert elvte år. Sidst den toppede var i 2012-2013. Så det er uventet, at udladningen allerede nu viser en så høj aktivitet, som tilfældet har været. Udladningen burde være nede i en bølgedal i år, siger Rune Høirup Madsen.

Ilt giver grønligt nordlys

At nordlys ikke alene er smukt at se på, men også kan have ubehaglige følger, kan Rune Høirup Madsen give et eksempel på:

- I 1989 oplevede dele af Canada så stærk en udladning, - en geomagnetisk storm - at det forårsagede en strømafbrydelse, fortæller Rune Høirup Madsen.

Nordlyset opstår, når Solens elektrisk ladede partikler strømmer mod Jorden med ufattelig hastighed. Når partiklerne kommer til Jordens poler afbøjes de og luften i dele af vores atmosfære begynder at gløde.

Nordlysets bølgende tæpper kan have forskellige farver.

- Hvis det overvejende består af oxygen (ilt, red.) bliver nordlyset grønligt. Er det overvejende kvælstof, bliver det røde nuancer. Men der kan også opstå blandinger, forklarer Rune Høirup Madsen.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Fantastisk fænomen: Når nordlyset bryder frem

Fantastisk fænomen: Når nordlyset bryder frem

FAKTA: Nordlys - urjætten Ymers øjenvipper

FAKTA: Nordlys - urjætten Ymers øjenvipper

Nordlys kan være en fotografisk udfordring

Nordlys kan være en fotografisk udfordring