Søstærke oplevelser: Derfor sejler vi med


Søstærke oplevelser: Derfor sejler vi med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe sluttede med fest i Svendborg i aftes. Søsiden kikkede om bord i en god håndfuld fynske sejlskibe og spurgte deltagerne om deres indtryk fra sejladsen.

KAROLINE SVANE af Rudkøbing - galease af træ bygget i Humlebæk i 1885
Aske Skat, lærer, kan fremvise en sømands-tatovering med hjembyen Svendborg indlagt nederst i motivet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Aske Skat, 29 år, er aktiv i den seks år gamle forening, der i dag står bag driften af den partsejede Karoline Svane. Aske Skat har tidligere sejlet Fyn Rundt og har sejlet med Den Frie Lærerskoles vikingeskib Lindheim Sunds fra Ollerup.

Hans liv på vandet begyndte som dreng og ung i forskellige joller og derefter som søspejder og også på FDF Aalborg Søkreds' Jens Krogh.

- Jeg sætter pris på sammenholdet om bord på Karoline Svane og det, at man lærer en masse ved at kikke på, hvordan andre skibe gør. Vi er igang med en større restaurering af skibet her. Der er Fyn Rundt et inspirererende sted at orientere sig om, hvordan det kunne blive hos os, siger Aske Skat.

- Fyn Rundt er også for mig et godt samlingspunkt for mange venner, man har fået til søs gennem årene. Fyn Rundt er med til at skabe netværk og til at man kan finde hinanden, når der er brug for det, fortæller Aske Skat.

Med om bord er også den snart syv-årige søn Alvin og hans mor:

- Alvin har vært med ude, siden han var tre år. Det er fedt at få ham engageret også, siger Aske Skat.

FIONIA af Nyborg - tomastskonnert af træ bygget i Fakse Ladeplads i 1904
Fionia-skipper Allan Lundgaard (th.). får store roser af ægteparret Michael og Kirsten Anslev fra Amager. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Michael Anslev, 56 år har tidligere sejlet kapsejlads Fyn rundt i moderne skibe, men oplevelsen af at gøre det i et træskib med en lang historie er noget helt specielt:

- Det er atmosfæren, charmen og det gamle håndværk. Men det er også at opleve stemningen om bord. Det er hyggeligt og afslappet, og der er styr på tingene alligevel. Jeg nyder også, at man kan deltage i forhold til den erfaring man synes, at man har, siger Michael Anslev.

Skipper Allan Lundgaard er en vigtig grund til, at Michael Anslev og hans kone, Kristen Anslev, valgte Fionia:

- Allan kan det, at han forstår at afgive kommandoer, så alle kender deres plads og ved, hvad de skal gøre og ikke skal gøre. Allan har styr på sit skib og han danner en tryghed ligegyldigt, om du er med som passager eller som gast. Jeg er ikke i tvivl om, at vi en anden gang vill vælge Fionia alene på grund af Allan, siger Kirsten Anslev, 54 år.

Turen Fyn Rundt sidste år var Kirsten Anslevs første møde med sejlførende skibe:

- Jeg elsker at befinde mig på vandet og det, at man er aktiv om bord. Her kan jeg også få lov at binde knob og splejse. Jeg kan godt lide kombinationen af noget praktisk og så afslapning. Og så er det dejligt at opleve Danmark fra søsiden, betoner Kirsten Anslev.

FREIA af Svendborg: - - tomastskonnert af stål bygget i Rønne i 1897
Signe Barfoed Sjøstrøm (t.v.) er uddannet sømand i Svendborg og er på bryllupsrejse Fyn Rundt - sammen med biologistuderende Kristina Høj. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Jeg synes, at det er fedt at opleve samarbejdet om bord og at mærke, at dem der kan sejle også giver sig tid til at lære det fra sig, siger 24-årige Kristina Høj, der kun har været til søs i et større sejlskib på en enkelt kortere tur. Kristina Høj fortæller, at hun blev inviteret med på Fyn Rundt fordi hendes mor er skippers kæreste.

- Jeg har været oppe i masterne - dog ikke for at sætte noget igang men bare for at nyde udsigten, fortæller Kristina Høj.

Signe Barfoed Sjøstrøm, 28 år, har sejlet Fyn Rundt flere gange, bl. a. som matros og styrmand på Fylla. Til daglig sejler Signe Barfoed Sjøstrøm styrmand i tankskibsrederiet Torm. Fyn Rundt-sejladsen er en del af hendes sommerferie, ja mere end det. Sejladsen er Signe Barfoed Sjøstrøms bryllupsrejse, og i den anledning bærer Freia tyl ved bovspryd og flaget agterude.

- Jeg plejer at sige, at jeg sejler i den rigtige handelsflåde, og det her er så den romantiserede niche-verden. Men det er superfedt. Også, at der er noget kapsejlads i det, selvom skibene ikke kan sejle særlig stærkt. Det er sjovt at være en del af, også når vi samarbejder om at få den til at sejle lidt stærkere, fortæller Signe Barfoed Sjøstrøm.

PALNATOKE af Svendborg - - galease af træ bygget i Humlebæk i 1894
- De har været meget søde og pædagogiske til at tage mig med i det hele, siger Merete Østervig, sygeplejerske fra Thurø. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Merete Østervig snuppede en etape Fyn Rundt, og tro mod traditionen om bord nød hun også et glas champagne, som besætningen plejer, når den er nået vel i havn.

- Det er bare gået så godt. Det har været en dejlig tur og en dejlig oplevelse. En tolerant og imødekommende besætning, siger Merete Østervig:

- Jeg har fået lært at binde nogle knob og lægge tovværk på plads. De har været meget søde og pædagogiske til at tage mig med i det hele.

Merete Østervig er gift med en sømand, lods Bjarne Cæsar Jensen, og det bliver lejlighedsvis til en weekendtur i en lejet båd:

- Hvis ikke min mand kan overbevise mig om, at jeg skal lære at sejle, så kan den her flok af seje kvinder gøre det, siger Merete Østervig med henvisning til, at skibets besætning alle er af hunkøn.

- Jeg har aldrig lært at sejle rigtig, men jeg var da alligevel ikke helt fremmed for det, da de sagde, at jeg skulle hænge en fender ud, fortæller Merete Østervig.

- Jeg kunne i hvert fald sagtens tænke mig at komme med ud en anden gang. De siger også, at det har varet hyggeligt at have mig med. Så jeg har nok ikke stået alt for meget i vejen.

LILLA DAN af Svendborg - - tomastskonnert af træ bygget i Svendborg i 1951
Maja Andersen, skolelærer fra Thy, - en glad Fyn Rundt-debutant. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Maja Andersen, 46 år, satte første gang sine ben om bord på en skonnert, da Fyn Rundt startede i sidste weekend:

- Jeg har længe haft en drøm om at komme ud og sejle med de her gamle træskibe. Jeg stammer fra Fyn og har før set dem sejle. Så begyndte jeg at undersøge og landede på De Forenede Sejlskibe og Lilla Dan og bestilte plads i februar. Jeg så, at man skulle være tidligt ude, siger Maja Andersen.

- Det har været fantastisk at være med. Det er den bedste ferie, man kan holde. Man er tæt på naturen og havet, og der er et godt socialt liv om bord, selvom vi er meget foreskellige. Man bliver hurtigt familiær. Havnen og stemningen der er også en fin oplevelse. Det bliver ikke sidste gang, jeg skal prøve det her, fastslår Maja Andersen.

FULTON af Marstal - - tremastskonnert af træ bygget i Marstal i 1916
Poul Gellert - om bord på Fulton, hvor han bl. a. natter dækket - det vil sige holder det fugtigt, så det ikke udtørrer og bliver utæt. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Poul Gellert, 63 år, stod på Fulton til Fyn Rundt fordi han blev anbefalet sejladsen af en tidligere arbejdskollega:

- Selvom jeg har været marinesoldat har jeg aldrig været ude at sejle på denne måde, så jeg har ingen sejlererfaring, siger Poul Gellert:

- Det har været en kanon oplevelse. Dejligt. Bl. a. har det været sjovt at se, hvordan skipper og besætningen om bord håndterer forskellige ting. Jeg har også været med til at hive i noget sejl, og så har jeg lært, hvordan man kvejler tov op, fortæller Poul Gellert.

Om bord har Poul Gellert fået en vigtig opgave. Han skal sørge for, at dækket får vand en gang imellem. At natte det, som det hedder maritimt.

- Det er vigtigt, når vi ikke får regn. Ellers tørrer det ud og bliver utæt, forklarer Poul Gellert.

Poul Gellert er afsted sammen med vennen, der anbefalede ham turen, og han er sikker på, at næste års sommertur også går rundt om Fyn med de bevaringsværdige sejlskibe:

- Det har været en fantastisk oplevelse - og varm. Jeg sætter også pris på, at man kommer til at snakke med en masse forskellige mennesker her om bord og på de andre skibe.

MULLER af Troense - - jagt af træ bygget i Troense i 1977
Et par glade, velvoksne Troense-drenge på sejlads Fyn Rundt - Leif Madsen (t.v.) og Poul Ellehammer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Leif Madsen er Fyn Rundt-veteran i sin lille jagt. Han var med til en af de første sejladser og har sejlet mange gange siden.

- Det er altid folkeligt og fornøjeligt, og det er sjovt at komme ud og sejle med skibe af nogenlunde samme type med fx gaffelsejl og tovværk at hive i. Ikke noget med spil. Vi skal holde fast i traditionerne. Det skal være med blokke og tovværk, siger Leif Madsen, 74 år.

Poul Ellehammer, 80 år, har sejlet mange Fyn Rundt i andre både og blev - som han siger - hyret som styrmand af vennen Leif Madsen og har været med i Muller omkring en håndfuld gange:

- Fyn Rundt er herligt. Charmen er også at se alle de gamle skibe med de gamle rigninger, som man som gammel Troense-dreng så sejle gennem Svendborgsund, siger Poul Ellehammer.

- Jeg nyder også at opleve den entusiasme der er, også blandt unge mennesker. Her om bord er jeg kommet op i den store aldersklasse, hvor jeg kan sige til gutterne, at det kan I ikke byde en gammel mand som mig. Muller er jo et gammelmandsskib, men vi har da et barn med på 67 år!

Søstærke oplevelser: Derfor sejler vi med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce