KOØJET

Svendborg var pioner i uddannelsen af radiotelegrafister. I aftes fejrede deres forening 100 år i Nyborg. Lektor på Simac, Erik Rasmussen, har fulgt hele udviklingen i kommunikation til søs.

Telegrafist, står der i overskriften. Dette sprog med prikker, streger og ophold, var søens trådløse kommunikation i flere generationer. På skibene - eller i land - sad radiotelegrafisterne med deres knap, en såkaldt morsenøgle. Med korte og lange tryk sendte de bogstavernes kombination af lyde - prikker og streger - ud over kortbølge-senderen til modtageren i den anden ende. Kravet til radiotelegrafisten var 100-125 tegn i minuttet og lidt færre, når det var i kodesprog.

Lektor på Simac i Svendborg Erik Rasmussen er en af de stadig færre, der har praktiseret radiotelegrafi til søs. Erik Rasmussen blev færdig på den daværende Svendborg Navigationsskole i 1969 og sejlede derefter ØK i nogle år.

Erik Rasmussen har nu gennem næsten 40 år undervist vordende søfolk i kommunikation til søs og har dermed fulgt udviklingen fra morsenøgler til dagens højteknologiske satellit-baserede systemer.

- Jeg har ikke noget vemod over, at det gamle er væk. Det har været en naturlig udvikling, og den stopper ikke her, siger Erik Rasmussen, mens han viser Koøjet Simacs topmoderne grej.

Svendborg var pioner i undervisningen af radiotelegrafister. Med navigationskoleforstander Aage V. Tuxen som initiativtager etableredes nordens første uddannelse for radiotelegrafister i byen i 1912.

Den dengang moderne kommunikation vandt udbredelse på skibene, og i disse dage for 100 år siden stiftedes den faglige Radiotelegrafistforeningen af 1917. Foreningen eksisterer stadig. I nutiden har den en mere maritim-selskabelig karakter. Det runde jubilæum blev markeret i Nyborg lørdag aften med bl. a. medvirken af Svendborgs Caroline S-Koret.  

Blandt de mange sydfynske festdeltagere var Erik Rasmussen:

- Vi uddannede de sidste radiotelegrafister her på Simac i 1990. I dag er faget kommunikation til søs lagt ind i navigatøruddannelsen.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".