Slut efter 40 år: Sømandens billedbibel lægger op

"Dansk Illustreret Skibsliste" var en guldgrube af fakta og fotos om primært den danske handelsflåde. Nu er det slut. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Slut efter 40 år: Sømandens billedbibel lægger op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Illustreret Skibsliste med over 1800 skibsbilleder er udkommet for sidste gang

Halløj sømand eller skibsnørd!

Hvis du har et eksemplar af "Dansk Illustreret Skibsliste 2018" om bord eller i land, så pas på den. Forrige års eksemplar af den næsten 40 år gamle, maritime årbog blev den sidste.

Baggrunden for ophøret er en faldende salgskurve i de senere år. Derfor er det besluttet at stoppe årbogen, mens udgivelsen endnu er rentabel. Det oplyser Søfarts chefredaktør Nicolai Østergaard fra forlaget Nordiske Medier ejet af Nordjyske Stiftstidende i Aalborg.

"Dansk Illustreret Skibsliste" har alle dage været en institution i dansk søfart, en sømandens billedbibel med stor volumen. Og den er ikke skrumpet med årene. Sidste års eksemplar var på 740 sider og rummede over 1800 farvefotos af skibe med dansk tilknytning. Dertil kommer opdaterede fakta på alle fartøjerne plus en række registre, statistikker og oversigter fra den blå verden i Danmark.

Et opslag i den nyeste og sidste udgave af
Et opslag i den nyeste og sidste udgave af "Dansk Illustreret Skibsliste" - med bl. a. fotos og data om fire bugserfartøjer fra Svendborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Trist, at Danmark er først

- Det er trist, at skibslisten må stoppe, og det er ærgerligt, at Danmark bliver der første land i Norden, der må droppe sådan en udgivelse, siger bogens redaktør gennem 15 år, journalist Søren Lund Hviid fra bladet Søfart til Søsiden.

Når udviklingen lukker "Dansk Illustreret Skibsliste" ser Søren Lund Hviid en forklaring i, at den profesionelle søfart i stigende grad fravælger en håndbog og i stedet anvender betalings-baserede data på nettet. De bliver løbende opdateret, hvis et skib fx skifter reder, ombygges eller får nyt klassifikationsselskab. Den trykte skibsliste opdateres kun en gang årligt.

- Vi har også gennem de senere år oplevet en bevægelse blandt køberne af skibslisten. Der er forholdsvis færre professionelle brugere og flere skibsnørder eller tidligere søfolk, forklarer Søren Lund Hviid.

Skibslistens redaktør gennem 15 år har været journalist fra Søfart, Søren Lund Hviid: - Jeg vil komme til at savne kontakten med de fotograferende skibsnørder. Privatfoto
Skibslistens redaktør gennem 15 år har været journalist fra Søfart, Søren Lund Hviid: - Jeg vil komme til at savne kontakten med de fotograferende skibsnørder. Privatfoto

Skibsnørder sender fotos

Det omfattende billedmateriale i "Dansk Illustreret Skibsliste" baserer sig i høj grad på fotos indsendt af såkaldte skibsspottere, dvs. maritimt interesserede bevæbnet med kamera rundt i havne, langs kyster og på farvande. Når et skib kommer i skudlinjen, trykkes på udløseren og billedet mailes til skibslisten.

- Uden dem kunne vi ikke have lavet bogen. Jeg har haft et fint samarbejde med alle de gode skibsspottere. Det vil jeg komme til at savne, betoner Søren Lund Hviid.

De første skibslister fra 1980'erne var mindre, tyndere og med fotos i sort/hvid.
De første skibslister fra 1980'erne var mindre, tyndere og med fotos i sort/hvid.

Muligheder på nettet

Oplysninger og billeder lignende dem i "Dansk Illustreret Skibsliste" kan findes på nettet, men ikke på dansk, samlet og ordnet på samme overskuelige vis som i bogen.

Blandt "Dansk Illustreret Skibslistes" netbaserede alternativer er internationale sites som Marinetraffic.com, Hafenradar.de, Vesselfinder.com, Boatbeacon.com, Findship.com og Boatwatch.com. De fleste af disse sites findes i en gratis version. Mod betaling kan de udvides til såkaldte pro-versioner for adgang til flere oplysninger.

Find skibets position

De netbaserede registre har alle tilkoblet en aktuel positionsfinder, der også kan bruges på mobilen eller iPad'en. Den funktion kan en bog trods alt ikke konkurrere med.

Til søgning af skibs-fakta og fotos findes desuden en række special-sites for fx bugserbåde, krydstogtskibe og færger. Flere af færgesiderne er danske, fx Faergejournalen.dk og Ferry-site.dk.

Den første udgave af "Dansk Illustreret Skibliste" blev udgivet i 1979 af forlaget Seapress. Den var på 408 sider i sort/hvid. Siden er årbogen forlængst opgraderet til farvefotos og større format og vokset til næsten det dobbelte antal sider - for nu at lukke.

Slut efter 40 år: Sømandens billedbibel lægger op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce