KOØJET

Omkring et dusin sejlskibe fra Øhavet hyggeracede til Maritimt Centers efterårsmarked lørdag. Koøjet kikkede om bord på den trofaste deltager Grønne Erna.

En frugthøst langt under normalen kan ikke slå Øhavets efterårs-klassiker Æbleræs ud af kurs. Startskuddet til den 23. udgave af sejladsen lød fredag ud for Rudkøbing. Traditonen tro blev hygge-racet rundet af med æblesalg og marked på kajkanten ved Maritimt Center i Svendborg lørdag.

Jens Hagen Eriksen fra den medarrangerende beboerforening i Troense oplyser, at medlemmerne plejer at donere 100-120 kasser æbler fra egne haver. I år har det sølle vejr resulteret i, at skibene kun fik lastet 35 kasser i Troense.

Indtægten ved salget af de sejltransporterede æbler går til almennyttige formål i Troense. Sidste år fik Troense-bogen et tilskud. I år var beløbet øremærket til et par solide bænkeborde til brug udenfor Troense Bådelaugs hus. Dem har bådelauget netop modtaget som en tak for mange års husly til sejladens aftenkomsammen. Til den står menuen - dårlig høst eller ej - uomgængeligt på æbleflæsk.

Jens Hagen Eriksen fortæller, at Æbleræs i 1995 startede som "pæreskude-projektet". Formålet var at skabe maritim aktivitet og at donere en skilling til Troenses daværende søfartssamlinger under Svendborg Museum.

For de fleste af de deltagende sejlskibe er Æbleræs også årets sidste tur til søs.

Koøjet kikkede i Troense om bord på Svendborg-galeasen Grønne Erna. Her fortalte skipper og anpartshaver Jan Vest Hansen, at afrigningen af Grønne Erna for vinteren indledes i dag:

- Skibet er i god stand, og vi har haft en fin sæson med bl. a. otte ugers sejlads i Norge og Sverige, lød det.

Næste år fylder Grønne Erna 110 år. I vinterens overvejelser ligger, om det måske skulle markeres med en sejlads til den oprindelige hjemhavn, Esbjerg.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".