KOØJET

Efter 21 gode år på m/f Højestene ser Jakob Søndergaard frem til lystsejlads i Det Sydfynske Øhav.

Tidligere på ugen blev det i en times tid markeret på m/f Højestene, at skipper Jakob Søndergaard går i land. Kolleger, havnemester Hans Søby samt beboere fra Drejø og Skarø var samlet til en farvel-og-tak-stund i lejet i Svendborg i anledning af, at Jakob Søndergaard har valgt at stoppe efter 21 år på ruten.

- Da Højestene kom fra værftet på Færøerne, var jeg med til at sejle den fra Grenå og hertil, fortæller Jakob Søndergaard til Koøjet.

Sammen med kollegaen Henning Aagaard, Marstal har Jakob Søndergaard som den eneste i skibsfører-teamet haft sin tørn om bord uafbrudt siden den nybyggede Højestene blev sat i drift i 1997. Inden Jakob Søndergaard kom på Højestene, havde han haft en snes år i sejlskibene, bl. a. syv år som skipper på skonnerten Fulton.

- Det har været et fint job på færgen med gode kolleger og passagerer. Vi når at komme tæt på øboerne. Det sker ikke sjældent, at de kommer op i styrehuset med rundstykker eller kage. Så kan vi lige vende stort og småt, mens vi sejler, siger Jakob Søndergaard.

Højestene og dens to mands besætning overnatter altid på Drejø.

- Øboerne er flinke til at invitere os med til aftenarrangementer. Det har også været en god ting ved jobbet, siger Jakob Søndergaard.

Selvom Jakob Søndergaard efter sit eget skøn har foretaget 20.000-25.000 færgeanløb i Øhavet, drømmer han nu om at komme i land på alle øerne og lære dem at kende. Den drøm skal realiserres i en seks og en halv meter lang motorbåd bygget i 1965 til skærgårdssejlads og købt i Göteborg i 2009. Denne daycruiser af mahogni er Jakob Søndergaard ved at istandsætte i en hal hos Ring-Andersen på Frederiksøen:

- Nu får jeg stunder til at gøre den færdig. Jeg glæder mig til sommer, når vi skal rundt og have god tid til at gå i land på øerne, siger Jakob Søndergaard. Han ser allerede frem til at skulle anløbe en af Øhavets mindste og hyggeligste destinationer - den gamle havn på Drejø.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".