KOØJET

Veteran-coasteren fra Marstal er det ældste dansk-flagede fragtskib med uændret navn.

M/s Samka er søfartshistorisk noget ganske særligt. Marstals populære veterancoaster er det eneste dansk-flagede fragtskib, der har sejlet i mere end 60 år med samme navn. I dag stråler den foreningsejede caroliner mindst lige så flot, som ved afleveringen fra H. C. Christensens Stålskibsværft i Marstal i november 1956.

Prøveturen gik til Elsehoved med anløb i Rudkøbing. Ovenpå en vellykket sejlads blev der serveret gule ærter i lastrummet.

Da Samka fyldte 50 år i 2006 blev jubilæet bl. a. markeret ved en bogudgivelse fra Marstal Søfartsmuseum. Bogen - "Samka - en caroliner overlever" - har været udsolgt, men det kompenseres der for nu med en frisk opdateret udgave. Bogen er skrevet af samme forfatter, den Samka-aktive tidligere navigationslærer fra Marstal, Leif Rosendahl. Den nye bog har fået titlen "Samka - den sejler bare".

At Samka i høj grad lever op til undertitlen understreges af, at nyudgivelsen har næsten dobbelt så mange sider som forgængeren.

Den ekstra volumen giver et farverigt billede af bl. a. de seneste ti travle år for Samka. Mangfoldige beretninger og billleder fra sejladser illustrerer nødvendigheden af, at Samka holdes aktiv.

Det er ikke nogen billig fornøjelse at holde et fartøj i den alder præsentabelt og søklart. De fleste af pengene sejler Samka selv ind i kortere eller længere charter-aftaler eller arrangemeter langs kaj. Fx er Samka et fast indslag ved Folkemødet på Bornholm, hvor den synliggør Danmarks mellemstore øer, bl. a. Ærø.

Navnet Samka - hvorfor? Det er en bogstavleg med den oprindelige reder-families fornavne - dvs. børnene Svend og Anne Mette, rederens kone Karna og rederen selv, Arne Flyvbjerg fra Nørresundby.

Forside-billedet viser Samka til paradesejlads på Flensborg Fjord en sommeraften sidste år. Om bagbord har Samka den tyske damp-isbryder Wal. Bogen sælges bl. a. fra Marstal Søfartsmuseums netbutik, www.marmus.dk. Pris 199,00 kr, 74 sider.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".