Ny bog fra Marstal-kvinde: Kong Neptun døbte mig Søhesten

- Der var mange af os sømandsbørn fra Marstal, der var nogle vilde krabater, siger Anne Stegmann Folting Haase. I"Søhesten - en rejse på havet" fortæller hun at være barn til søs. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Ny bog fra Marstal-kvinde: Kong Neptun døbte mig Søhesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne Stegmann Folting Haase er datter af en kaptajn og sejlede som barn tusinder af sømil sammen med sine forældre om bord på store Mærsk-skibe.

Anne Stegmann Folting Haase. Det er et langt navn. Den 55-årige ærøbos cv er i samme skala. Fyldigt, farverigt. Her nøjes vi i første omgang med at citere visitkortet: "Autoriseret psykolog og psykoterapeut".

Søsiden tager imod Anne Stegmann Folting Haase ved færgelejet i Svendborg. Allerede her får vi fastbanket, at hun ikke "bare" er en ærøbo. Hun er en fuldblods-marstaller. Få skridt efter landgangen undskylder hun fx at have sejlet hertil med m/f Marstals søsterfærge Ærøskøbing.

- Jeg er stolt af min pælerod i Marstal. Når man har været væk i nogle år og vender tilbage - først da kan man rigtig se, hvad byen indeholder af kvaliteter, siger Anne Stegmann Folting Haase.

Med sine egne og altid ligefremme ord har hun "krudt i røven". Som lille var hun "krudtugle". Nu er hun en slags damp-voksen:

- Jeg bliver ikke nem at få på plejehjem ...

Hvad der har sat kursen i et liv med maskintelegrafen på "fuld fart frem" er ikke mindst barndoms-årene til søs. Det står klart for den voksne Anne.

"Tovværk og rebstige. Jeg kunne bare give slip. Det salte, varme vand greb mig hver gang". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".
FAKTA: Anne Stegmann Folting Haase
Anne Stegmann Folting Haase er født i Marstal i 1962 og bosat i Marstal.Anne Stegmann Folting Haase er HF'er fra Svendborg Gymnasium og er uddannet skolelærer, pskylog og psykoterapeut. Hun driver i dag egen psykolog-konsultation i Svendborg og Marstal.

Som barn sejlede Anne Stegmann Folting Haase i alt tre år sammen med sine forældre og lejlighedsvis sin bror om bord på Mærsk-skibe, bl. a. m/t Caroline Mærsk, som hendes far var styrmand på.

Anne Stegmann Folting Haase fik sin Ækvator-dåb i 1969 og fik af Kong Neptun navnet Søhesten, deraf titlen på bogen.

På Anne Stegmann Folting Haases omfattende cv står også bl. a. mor, livredder, svømmelærer, au pair i USA, barpige på Mallorca, og lærer på behandlingshjem i otte år. Anne Stegmann Folting Haase er i dag underviser og foredragsholder, sidder i skolebestyrelsen på ottende år og har været medlem af menighedsrådet i fire år. Initiativtager til udvalg, der skal sikre bevaring af historiske og sjældne gravsten. Vinterbader.

Sammen med veninden Ulla Posso optræder Anne Stegmann Folting Haase lejlighedsvis i "mande"-duoen Arne & Ulrik til bl. a. privatfester og festival. Publikum bliver underholdt af et par lumre "karle" med sydeuropæiske træk og et særdeles frit sprog.

Bogen "Søhesten" er trykt i 400 eksemplarer hos Mark & Storm Grafisk i Marstal og udsendt på forfatterens Forlaget Haase 2017. Udgivelsen er støttet med 29.000 kr af Mærsk-fonden.

"Søhesten - en rejse på havet" (60 sider, stift bind, fire farver) sælges bl. a. fra Marstal Søfartsmuseum og på museets web, marmus.dk. Udkommer 20. januar. Pris 100 kr. sosn
"Tovværk og rebstige. Jeg kunne bare give slip. Det salte, varme vand greb mig hver gang". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".

Far på kommandobroen

Anne Stegmann Folting Haases far har i sit arbejdsliv stået på kommandobroen på Mærsk-skibe, og sammen med sin mor og bror har hun som barn sejlet tusinder af sømil i i sammenlagt tre år. De oplevelser er nu fastholdt i hendes bog "Søhesten - en rejse på havet".

- Jeg har jo altid haft de her historier indeni, fortæller Anne Stegmann Folting Haase, der gerne kalder sig selv sømandsbarn.

"Min mor, bror og jeg på brovingen. Se delfiner!". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".
"Min mor, bror og jeg på brovingen. Se delfiner!". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".

Skrev til sejlklubbens blad

Ideen til i en bog at fastholde barneårene til søs kom for fem år siden. Den opstod efter, at Anne Stegmann Folting Haase havde skrevet nogle barndoms-erindringer i Marstal Sejlklubs blad Ballonen. Tilskyndet af Erik Kromann, Marstal Søfartsmuseums leder, blev fortællingen udbygget.

Efter senere råd af Karsten Hermansen fra museet er barndomsminderne fra verdenshavene nu endt med at komme i land som en børnevenlig bog med udgivelse finansieret af Mærsk-fonden.

- Det er nogle små uskyldige historier i et roligt tempo. Det er ikke vilde store oplevelser. "Søhesten" er langt fra, hvordan jeg selv er i dag, fastslår Anne Stegmann Folting Haase.

"Min far giver os en tur over dækket på sækkevognen". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".
"Min far giver os en tur over dækket på sækkevognen". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".

Lå i skuffe, når skibet rullede

- Mit liv til søs startede da jeg var syv måneder. Min mor tog med mig i klapvogn. Jeg lå i skufferne, når skibet rigtig rullede, fortæller Anne Stegmann Folting Haase:

- Vi var jo mange Marstal-børn, der prøvede det her. I skoleårene lovede vores forældre skolen at lave lektier, når vi var med til søs. Vi fik hæfter og bøger med. Da jeg var otte år, havde jeg været ude i ialt tre år - gennemsnitlig fire-fem måneder ad gangen.

- Når vi kom hjem, var vi tit langt forud i bøgerne. Om bord brugte vi jo ikke tid på klassens time, rundbold og sådan noget. Jeg blev undervist i kahytterne af forskellige. En styrmand kunne fx noget grammatik. En bådsmand var god til geografi.

"Tovværk og rebstige. Jeg kunne bare give slip. Det salte, varme vand greb mig hver gang". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".

- Ved I hvad striptease er?

- Hvad gjorde sejladsen ved sådan en lille pige dengang?

- En hel masse. Fx den første dag jeg kom i skole, spurgte jeg drengene om: "Ved I hvad striptease er ...?" Det vidste jeg sgu godt. Det havde sømændene fortalt mig.

- Jeg fortalte også de andre i skolen, at nede i Italien kunne man få nogle store runde brød, som man bare spiste middagsmad af. Det havde de ikke hørt om. Men det var jo en pizza. Det havde jeg set - plus en hel masse andet.

- Jeg fik også lært at gå op til kaptajnen og sige tak, når han gav en sodavand om søndagen. Jeg fik i det hele taget lært at rette ind og høre efter - og at jeg skulle arbejde. Når jeg ikke blev undervist, kunne jeg gå til hånde, sagde sømændene. Fx spulede jeg dæk og dørken i kabyssen. Og bankede rust.

"Min mor, bror og jeg på brovingen. Se delfiner!". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".

Marstal rundt med fingeren

- Hvordan var det at være barn alene mellem alle de voksne?

- Når jeg savnede veninder og andre hjemme på Ærø, tegnede jeg min by Marstal på bagsiden af et søkort. Så gik jeg rundt og "besøgte" dem ved at sætte en finger tegningen.

- Hvorfor blev du ikke sømand?

- Jamen, jeg sagde til min far, at jeg ville være sømand. Men han ville ikke have mig ud på et skib. - Hvordan kan I tro, at sømandsgenet kun nedarves i hankøn, sagde jeg trodsigt. I min familie er de sømænd mange generationer tilbage. 300 år. Men da jeg blev gammel nok, tog jeg mit pas i baglommen og rejste rundt i verden. Det var udlængsel.

"Min far giver os en tur over dækket på sækkevognen". Foto fra "Søhesten - en rejse på havet".

Hjernen formet på et skib

- Du siger, at tiden som barn til søs har påvirket resten af dit liv. Hvordan?

- Det er det med hjernen. Den udvikles for det meste, mens man er lille. Og meget af den tid var jeg jo om bord på et skib. Størstedelen af min hjerne er blevet til i lyset af at være på et skib. Og derude skifter udsigten med koøjet hver dag. Der sker uforudsigelige ting. Man møder fx mange fremmede kulturer og forskellige folkeslag. Det gør livsvarige indtryk.

- Hvordan var det at komme hjem til Marstal?

- Da jeg gik i tredje klasse havde jeg oplevet så mange vilde ting, at der er klart, at det bliver hurtigt kedeligt for mig at være i en skole hver eneste dag, så jeg fandt på det ene julenummer efter det andet.

- Jeg tror også, at det var barneårenes ture til søs, der har givet mig følelsen af, at det kan da ikke passe, at jeg skulle gå i lære nede i banken og sidde der fra klokken otte til fire. Det var og er slet ikke mig.

- Jeg blev et vildt barn, en rigtig krudtugle, fordi jeg fik rigtig mange input. Sådan et barn kan du ikke bare lukke ind i en kasse. Det er det jeg også har fundet ud af ved at skrive "Søhesten".

- Nu sejler jeg mit eget skib

- Hvad har sejladserne gjort ved dig som voksen?

- Det, at jeg fik sejlet så meget som barn gjorde også sit til, at jeg ikke har udviklet mig til at blive konform. Det kunne ikke lade sig gøre. Umuligt.

- Faktisk blev jeg først skolemoden, da jeg var 37. Jeg er så i dag uddannet med høje karakterer fra universitetet og er blevet selvstændig. Jeg har min egen praksis og jeg holder fri, når jeg vil. Jeg har ingen chef. Jeg kunne ikke drømme om at have en chef. Jeg sejler mit eget skib - og jeg er selv kaptajnen.

Ny bog fra Marstal-kvinde: Kong Neptun døbte mig Søhesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce