KOØJET

- Jeg vil gerne tilbage til Svendborg, siger veteranfærgens skipper. Havnemester inviterer til dialog.

Veteranfærgen Egeskov er bygget på Svendborg Værft i 1937. M/f Egeskov blev leveret til Sydfyenske Dampskibsselskabs rute Svendborg-Rudkøbing-Strynø-Marstal. Færgen har siden haft en lang og aktiv historie i Det Sydfynske Øhavs trafik, bl. a. på Skarø-Drejø og Søby-Mommark.

Efter oplægger-år som beboelsesfartøj i Marstal havn kom Egeskov til Svendborg for reparation i 2016.

Nu er den historiske færge tilbage langs kaj i Marstal. Færgens ejer, navigatør Jacob Kjøller, ville ellers gerne være blevet ved Frederiksøen i Svendborg:

- Vi er af havnemesteren mundtligt blevet bedt om at fjerne færgen fra Frederiksøen. Anmodningen blev begrundet med, at vi lejlighedsvis anvender færgen til beboelse, lyder det fra Jacob Kjøller, der har landfast adresse i en lejebolig i Svendborg:

- Vi har nogle gange haft arbejdsweekend om bord og overnattet, men vi må ikke sove der. Det har vi fået at vide, siger Jacob Kjøller.

- Jeg synes, at færgen passer fint ind i miljøet dernede. Den er jo ovenikøbet bygget der. Befolkningen har også taget godt imod os, og vi spiller aktivt med i de kulturaktiviteter, der foregår på Frederiksøen. Fx havde vi lyspyntet Egeskov til lysfesten. Vi vil gerne tilbage til Svendborg, fastslår Jacob Kjøller overfor Koøjet.

Svendborg kommunes havnemester, Hans Søby, har en lidt anden version af historien:

- Jeg har ikke bedt Jacob om at forlade Frederiksøen, men for et halvt år siden sagt til ham, at han ikke må bo på færgen. Egeskov er et spændende skib for havnen, og den er velkommen her. Men hvis folk søger om at få lov til at placere en husbåd, så er den politiske beslutning, at det gives der ikke tilladelse til i Svendborg. Sådan er det også i dette tilfælde, forklarer Hans Søby, der gerne tager en dialog med Jacob Kjøller.

Egeskov kan sejle for egen maskinkraft og havde et ledsagefartøj med undervejs fra Svendborg til Marstal.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".