KOØJET

Lavet bag Svendborg Museums veteranpostbåd Hjortø har fundet en Hundested-glødetrådsmotor - i Hundested.

Glødetrådsmotoren i veteranpostbåden Hjortø har tøffet, siden bådfører Jørgen Greve Rasmussen fik den monteret i 1972. Dengang afløste den aktuelle 21 hk Hundested-motor bådens 15 hk motor. De 15 heste var lagt i, da Hjortø blev leveret af Henningsens bådebyggeri i Rantzausminde i 1954.

Hjortøs nuværende motor tøffer stadig lystigt. Det får den lov gøre, så længe den kan.

I lavet, der passer Svendborg Museums båd, er rettighed omhu også en dyd. Derfor er de frivillige begyndt at tænke på den dag, den 45 år gamle motor drager sit sidste tøf.

- Problemet er mest kølerørene. Der er tæring. For at begrænse det, har vi skiftet fra søvands- til ferskvandskøling, forklarer formand Kjeld Søberg, Svendborg.

Bådelavets plan er at have en glødetrådsmotor køreklar den dag, der er brug for det. Den kommende motor skal helst være så identisk som muligt med Hjortøs nuværende motor.

Sådan en motor er det lykkedes at finde hos en privat samler i Hundested. Motoren, som bådelauget besigtigede i mandags, er også en 21 hestes såkaldt type C af nogenlunde samme årgang, vurderer Kjeld Søberg.

Motoren har en fortid i et fiskerfartøj, og den har været ferskvandskølet i ca. 12 år.

- Det skulle betyde, at der er noget mere levetid i den, end i vores nuværende motor, siger Kjeld Søberg.

Sælgeren gør nu motoren køreklar og laver en video af den i drift. Når det er på plads, og der er er enighed om prisen, kommer motoren til Svendborg.

- Vi kunne godt tænke os at styrke frivilligheden omkring Hjortø og satser på at finde tre-fire mand, der kan renovere motoren i et hjørne, vi har fået lov at låne på lystsejlads-museet. Derefter vil motoren blive brugt til udstilling og demonstrtation, indtil vi skal have den monteret i Hjortø, siger Kjeld Søberg.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
1
Motorstart i veteranbåd: Hjortøs vej til tøf-tøf-tøf

Motorstart i veteranbåd: Hjortøs vej til tøf-tøf-tøf