SØSIDEN

Sømands-kultfilmen om det glade liv på den affældige fragtdamper havde premiere i 1967. Lørdag markeres den runde dag med alle de festlige ritualer, lover Launy og Mette Lindahl. Fynsamtsavis.dk mødte far og datter i Martha-stuen.

I kommandobroens styrbord side på kongerigets fornemste fartøj, Dannebrog, står en 30 cm høj bronzefigur. Det er umiskendeligt Karl Stegger i rollen som kaptajnen i filmen "Martha".

At den folkekære skuespiller må trone på netop denne plads er godkendt af kongeskibets allerøverstbefalende, Dronning Margrethe.

Majestæten har i et interview med BilledBladet kaldt filmen "dødskæg", og dronningen har fortalt, at hun holder meget af sømændenes kultfilm. Den kongelige begejstring har banet vejen for placeringen af denne gave fra Svendborg.

Sømands-kultfilmen "Martha" nu 50 år

Sømands-kultfilmen "Martha" er produceret af Nordisk Film og havde premiere den 10. oktober 1967.

"Martha" varer 1 time og 33 minutter. Filmen er optaget i Det Græske Øhav og i Nordisk Films studier i Valby.

"Martha" er skabt af det allerede dengang kendte filmmakkerpar Henning Bahs (død 2002, 74 år) og Erik Balling (død 2004, 80 år). Preben Kaas er medkrediteret som idémand og medmanusskriptforfatter. Musikken er af bl. a. Bent Fabricius-Bjerre.

Folkekomedien"Martha" byder på et stjernegalleri af datidens populæreste navne - de fleste i rollen som karikerede søfolk: Karl Stegger (kaptajn Peter Nielsen), Poul Reichardt (maskinchef Brovst), Poul Bundgaard (andenmester Alf), Morten Grunwald (tredjemester Knud Hansen), Preben Kaas (kok), Poul Hagen (telegrafist Marius Knudsen), Birger Jensen, (skibsdrengen Halfdan) Ove Sprogøe (hovmester Watson), Henrik Wiehe (styrmand), Helge Kjærulff-Schmidt (skibsreder O. P. Andersen), Lily Weiding (skibsredersekretær frk. Bruun) og Hanne Borchsenius (skibsrederdatter Lone Andersen).

Fragtdamperen, der anvendes i filmen, blev bygget på Kjøbenhavns Flydedok & Skibsværft i 1927 som s/s Aslaug til rederiet Torm. Fra 1951 sejlede den under svensk flag som s/s Singorita. Fem år senere kom fragtdamperen under libanesisk bekvemmelighedsflag og sejlede, indtil den blev brugt i filmen, under navnet Margarita. Efter filmoptagelserne blev Martha ophugget.

- Det er vi selvfølgelig både glade for og beæret over, siger figurens giver, restauratør Launy Lindahl fra Gastropub Børsen i Svendborg. Eller mere præcist - fra Martha-stuen i samme søfartsby.

Bahs og Balling kom til Svendborg

Siden 1994 har restaurations-komplekset i Gerritsgade kunne byde sine gæster på et lokale indrettet a la messen på sømands-kultfilmens affældige fragtdamper Martha.

- Det er jo 50 års fest. Så vi giver det hele en ekstra gang gas, hvis det ellers kan tåle mere.

Mette Lindahl

Allerede ombordstigningen i den kultiske Martha-stue er maritim. Foran kælderlokalets bar fører en stål-lejder op i den nostalgiske verden. Via et skibsdæk med liggestol og et kik ind i et blomster-smykket telegrafistrum, kommer man ind til Martha-stuens uimodståelige herligheder.

Rummet med de brunlige, lakerede paneler er, hvad der til søs hedder en messe. Desuden er Martha-stuen et museum for det filmiske forbillede fyldt med rarieteter: Buster af maskinchef Brovst og kaptajn Peter Nielsen, Tuborg-solskærmen, en flot model af Martha, tragten til maskinrummet, den legendariske lokumspumpe, filmplakaten, avisudklip og ikke mindst Launy Lindahls favorit, en personlig hilsen til Martha-stuen fra filmens skabere, Henning Bahs og Erik Balling. Et foto viser de populære filmmagere til frokost i 1997 efter at have genset deres egen film i Svendborgs Scala-biograf. Bahs og Balling var målløse over al den jubel og virak, deres gamle film havde skabt.

TIP: Se filmen "Martha" for en krone

I anledning af jubilæumsåret for "Martha" kan filmen opleves for en krone. Det oplyser Kasper Bent Rasmussen, content og communication-manager på Nordisk Film til Søsiden. Hvis tilbuddet har interesse, skal man klikke ind på www.danskfilmskat.dk og slippe en krone for 14 dages prøvemedlemsskab. Filmen bliver liggende på sitet resten af året, oplyser Kasper Bent Rasmussen.
"Martha" sælges også stadig til egen forevisning hjemme i stuen. Dvd med bonusmateriale for fanatikere fås på bl. a. Marstal Søfartsmuseums web for under 100 kr.

Martha-stuens koøjer med digitalt, animeret bølgegang fuldender oplevelsen af at være til søs - for sjov. Skulle tørsten melde sig, har messen egen ølhane - helt i tråd med filmens ånd.

- Der kommer hele tiden nye ting til

I morgen – den første lørdag i maj - er Store Martha-dag på Børsen og i omliggende farvand. I mere end tyve år har Svendborg-restauranten opbygget sit ry for at være et kultisk mekka for navnlig søfolks dyrkelse af den udødelige film.

- Vi byggede oprindelig stuen for at have et pusterum, men det har udviklet sig til et fantastisk sted. Der kommer hele tiden nye ting til, fortæller Launy Lindahl.

Kulten omkring stuen og filmen trives også blandt flere hundrede medlemmer af Martha-klubber i Danmark, Norge og Sverige. Medlemskab oprettes på restaurantens hjemmeside. Og selvfølgelig kan der serveres Martha-menuer med Brottsjø-sild og O.P. Anderson-snaps.

Inspektion af negle

Alle 260 billetter til Store Martha-dag i morgen blev revet væk på første salgsdag. Billetten til 150 kroner dækker tre fadøl og adgang til "Martha"-forevisningen i Scala. Kernepublikum er søfolk, men landkrabber slippes og om bord.

Afgangen fra gågade-krydset foran restauranten er et af dagens ritualer. Kl. 12.45 stiller Launy Lindahl sig op på en ølkasse af træ. Sekunderet af sin datter, restauratør Mette Lindahl, inspicerer den tidligere maskinmester publikum for rene negle, og et vers af filmens "Gud signe dig, Norge" afsynges. Intetanende forbipasserende plejer at måbe af forundring.

Styrbord og bagbord i biografen

Så er der afgang til Scala. Som på filmen går kursen går gennem "Strædet" - alias Gåsestræde.

Stakkels den, der sætter sig forkert biografen. Søfolk fra dæk og maskine skal sidde til bagbord. Navigatørerne skal holde styrbord. Før forestillingen lægger fra land, er der i reglen et festligt indslag med overrækkelse af kaptajns-figuren.

Blandt publikum falder Martha-logen fra Helsingør i både øjne og ører. De store, glade drenge er udklædt som filmens medvirkende, og de er gradueret efter, hvor mange gange de har været til Store Martha-dag i Svendborg.

Scalas operatør behøver ikke at skrue op for biografens højtalere. Publikum kan det meste af lydsporet udenad. Replikkerne råbes punktligt ud fra begge sider i salen, mens både bro og maskine eftersmørres med fadøl.

Dagen igennem trutter festlige Bangsbostrand Byorkester. Repertoire er selvfølgelig melodierne fra "Martha".

- Det er jo 50 års fest. Så vi giver det hele en ekstra gang gas, hvis det ellers kan tåle mere, lyder det fra Mette Lindahl, - opflasket med "Martha"-kulten.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Erik Balling-interview: Den dårligste film, jeg har lavet

Erik Balling-interview: Den dårligste film, jeg har lavet

"Fy for helvede, det er jo vand!": Her er Søsidens udvalgte citater fra "Martha"

"Fy for helvede, det er jo vand!": Her er Søsidens udvalgte citater fra "Martha"